Абисински котки

484

Видове абисински котки

Абисински коткиСъществуват два вида абисинки: заекоподобни и червени абисинки. Първата абисинска котка е била внесена в Европа от английски войник в 1868 г. Тя претърпяла много кръстоски, докато се осъществи една добра селекция.

Стандартът бил установен през 1929 г. Абисинските котки са „най-дивите домашни котки – винаги дебнещи, жилави, отлични катерачи. Шумни и немирни, те имат нужда от голямо пространство за действие. Абисинката е сърдечна, много интересна за отглеждане, отличен представител на котешкия род. Малкото „абисинче“ трябва да бъде държано под око, защото с основание носи името „котка-катастрофа“ Селекционерите получават разновидности с различен цвят. Смята се, че първите абисинки са били със сребрист цвят, а официално първа била призната синята абисинска котка.

Тип ориенталски, с чисти линии.

Тяло – мускулесто, със средна големина, изтънена опашка.

Глава – дълга пропорционална на тялото.

Носът не трябва да е остър. Муцуната е желателно да притежава обла извивка.

Уши – големи и широки в основата, заострени на края и обрасли с косми.

Очи –  раздалечени и големи, с цвят на лешник, кехлибарени или топазени.

Козина – къса и гъста, като всеки косъм има две-три тъмни разцветки. С тъмен цвят са подчертани очите и края на опашката.

Дефекти – нежелателни са бели петна, а също така и тъмни (с изключение на гръбначния стълб).

Заекоподобната абисинка има сивочервено тяло на черни точки, а основата на косъма е с оранжев цвят. Краят на опашката и задните крака са черни, а коремът е с цвета на космената основа.

Червената абисинка е с меденочервен цвят, напръскан с шоколадов оттенък. Коренът на косъма е с кайсиев цвят, а края на опашката и задните крака – с цвят на шоколад.

Синята абисинка е котка със синьосив цвят, изпъстрен със стоманено син нюанс. Коремът и вътрешната страна на крайниците са кремави. Краката са синьовиолетови. Едноцветната козина е най-хубава, но специалистите държат сметка и за морфологическите данни. До изложби могат да бъдат допускани и котки с бели петна.

Коментари от Facebook

коментари