Британски късокосмести котки

4312

Британски късокосмести котки

Британската късокосместа котка е силна, здрава и интелигентна. Чаровна и мила към хората и към другите животни. Енергична, палава и игрива, тя сама се грижи добре за хигиената си. Ражда по 3-4 малки. Тя е котка с естествен произход и има бегла прилика с персийската. Населява градовете на Англия от векове. За пръв път е показана на изложба в края на XIX век.

Стандартът е създаден от Харисън Уайър.

През 30-те години на XX век британската късокосместа котка била кръстосвана с персийската дългокосместа, с цел да се заздрави и поднови породата. По-късно екземплярите получени от късокосмести и дългокосмести котки били кръстосвани само с британски и така, след няколко поколения (около 50-те години), линията отново била чиста. Днес британската късокосместа котка има слаба прилика с персийската, изразена предимно във формата на главата – закръглена с добре очертани бузи, къс и широк нос с добре очертан стоп и изразени възглавнички на мустаците. Тялото й е със средна големина, с широки, заоблени рамене и хълбоци. Вратът е къс и як, краката са силни с добре закръглени лапи и пръсти. Очите са кръгли и големи и според цвета на козината могат да бъдат жълти, медни, зелени, синьо-зелени или лешникови. Ушите са раздалечени, широки в основата, закръглени и средноголеми. Опашката е пропорционална на тялото, широка в основата и леко заострена в края. Козината й е с къс косъм, твърд и плътен, но без да се степва.

Британската късокосместа котка се среща в почти всички възможни цветове, официално са признати 17 разцветки. Най-популярните са бяла, черна, лилава, шоколадова, червена и кремава британка. Както и при европейските котки, много характерни и разпространени са тигровите шарки. Класическият тигров десен е с контрастни разцветки в основните цветове. Краката и опашката са на пръстени, през гърдите минават непрекъснати линии, по раменете линиите са с форма на пеперуда. По гръбнака минават три успоредни тъмни линии, а отстрани на тялото до опашката – спирални. По муцуната има тънки линии, тръгващи от носа. Тигровата окраска може да бъде класическа, със „скумриена“ шарка или петниста.Британски късокосмести котки

Други видове окраски на британската късокосместа котка са пръскана, костенуркова, костенуркова с бяло, двуцветна, трицветна, опушена. Много интересна е британската синя котка, която е равномерно тъмносива (синьото при котките е само въображаемо определение и по-скоро може да се приеме като лек нюанс на сивото) във варианти – от синьо-сивите до тъмнооловните без шарки и бели косми. Очите са оранжеви или медни. Много красива е черната британка, която е с оранжеви очи без зелени рамки. Белите котки оранжеви очи или с едно синьо и едно оранжево.

Коментари от Facebook

коментари