Видове сиамски котки

1262

Сиамски котки

Сиамска коткаКафява сиамка

Тази порода има светлобежов цвят (слонова кост) на тялото, а ушите, крайниците и опашката са с по-тъмнокафяво оцветяване. Носът и възглавничките на лапите също са тъмни. Основният цвят преминава в по-светъл на корема и гърдите. При малките котета, първо потъмняват ушите и носът.

Блестящите очи са сини на цвят.

Кафявите сиамски котки имат красива контрастираща окраска, но при възрастните животни започва известно сливане на маркировката на ушите и главата. Това е един от най-популярните варианти на сиамска котка.

Синя сиамка

Първите сини сиамски котки се появили във Великобритания през 80-те години на миналия век. Косменото им покритие се отличава със сребрист блясък. Окраската на гърдите и корема е бяла, а на гърба синкава. Маркировката на ушите, крайниците и опашката е сиво-синя. Цветът на носа и възглавничките също е сиво-син. Очите са ясносини.

Шоколадова сиамка

Тези котки добили известност през 90-те години на миналия век. Първоначално те били смятани за кафяви сиамки, но впоследствие се установило, че „разреденият“ шоколадовокафяв цвят се дължи на специфични гени у котките. Косменото покритие е с цвят на тъмна слонова кост, а носът и възглавничките, опашката и ушите са в по-тъмен цвят, Интересно е, че от тези котки произлиза след селекция друга красива порода-„хавана“.

Лилавата сиамка също е производна на шоколадения вариант. Окраската й е сива с розов отблясък. Тялото изглежда прекалено фино, но всъщност е мускулесто и силно. Идеални екземпляри от тази порода се срещат много рядко. Очите им са бадемовидни и яркосини на цвят.

Кремава и червена сиамка

Основният цвят на косменото покритие при тези котки е кремавобял, Те имат леко очертани ивици по опашката и крайниците. Окраската на кремавите екземпляри е пастелна (не оранжева), а на червените – в мека червеникава тоналност. На изложбите тези сиамки се смятат за едни от най-красивите. Очите им имат небесносин цвят. Носът и възглавничките са розови.

Съществуват и костенуркови сиамки. При кафявите екземпляри основният цвят е слонова кост, който към гърба става по-тъмен. Козината е изпъстрена с кафяви, червени и кремави петънца. Сините костенуркови сиамки имат белезникава светла основа на окраската, която към гърба става сивосинкава. При костенурковите лилави сиамки основният цвят е бял, изпъстрен с кремави петънца, а носът и лапите са лилаво-розови.

Кайсиева сиамка

Тези красиви нежни животни имат много светло оцветена космена покривка, която към гърба получава леко кайсиево оцветяване. Маркировката на характерните места е с по-тъмен меденокайсиев нюанс. Очите са изразителни и ясносини на цвят.

Сиамка таби

Най-често се срещат сиамки таби със светлобежов, основен цвят и допълнителна кафеникава маркировка. Светлото космено покритие на тези котки с течение на времето леко потъмнява.

Контрастните ивици са много добре очертани по бузите, около носа и около очите.

Характерните тъмни ивици тръгват от очите към ушите, които не са раирани. Крайниците на сиамкататаби са също с много характерни високо разположени ивици, които от скакателните стави към лапите преминават в общ цвят. Краят на опашката също е тъмно оцветен, Интересно е, че при малките котета оформянето на ивиците продължава дълго и стопанинът може да е сигурен, че ще има сиамчета таби, ако бузите са с тъмен цвят. На челото на отрасналите екземпляри се появява риулк с форма „М” (характерен за котките таби). Отстрани по тялото се появяват петънца с по-светъл от основния цвят. Такива петънца не се срещат при никоя друга разновидност на сиамските котки.

При сиамките таби съществува голямо разнообразие в окраската. Основният цвят е в същите варианти, както при едноцветните сиамки, а маркировката може да бъде кафява, шоколадова, синя, червена, лилава. Очите са сини и много живи, оградени с характерната тъмна ивица.

Коментари от Facebook

коментари