Вирусни болести при папагалите

1001

Болести при папагалите

Вирусни болести при папагалитеКарантинен период

Всеки внесен папагал трябва да бъде подложен на карантинен период 4-6 седмици (в зависимост от телесното тегло). През това време под лекарски надзор той получава медикамент, за да бъде предпазен от пситакоза. Лекарствата се дават по принцип с храната и по-рядко се инжектират, тъй като дори малките дози са трудно поносими. Всяка папагалоподобна птица, оставена в зоомагазин, която е внесена от чужбина преди това, трябва да премине този карантинен период.

Пситакоза (орнитоза). Папагалската болест, която още преди 50 години предизвиквала уплаха, е ограничена до голяма степен. С препаратите хлорамфеникол и хлортетрациклин папагалите може да се излекуват, ако са прегледани навреме от лекар.

Дълго време се смятало, че болестта се причинява от вируси. Днес е известно, че причинителите са организми от род Chlamydia, които спадат към бактериите! Родът има два вида Chlamydia trachomatis и C.psittaci. I китакозата се причинява от втория. Симптомите са много и различни. Болестта може да се прояви с хрема, сълзене на очите, настръхнало оперение, липса на апетит, затруднено дишане (причинява се и от гъбички), диария, апатия и др. Пситакозата се установява точно само чрез изследване на кръвта и на пресни изпражнения. Тя се пренася от най-дребните частици сухи екскременти, най-малките перца и др. Дори само по тази причина винаги трябва да се спазва чистота.

При хората клиничната картина протича грипоподобно и често завършва с белодробно възпаление и висока температура. Оздравяването настъпва след антибиотично лечение в продължение на 3 седмици.

Същите причинители нападат и други видове птици като гълъби, водни птици, врабчови и домашни кокошки. При тези видове болестта се нарича орнитоза (птича болест).

Нюкасълска болест.

Атипичната птича чума се среща и при папагалите. Болестта засяга цялата нерв на система. За щастие е много рядка и се появява само спорадично, но винаги е смъртоносна, освен ако още преди заразяването животното не се ваксинира. Нюкасълската болест не се пренася върху хората.

Симптомите са липса на апетит, диария, изпълва не със слуз, размахване на главата, смутено равновесие и апатично поведение.

Коментари от Facebook

коментари