Гнездилки за папагали

2125

Видове гнездилки за папагали

Гнездилки за папагалиПовечето папагали предпочитат хралупи, но има и такива, които мътят на земята. Някои монашески папагалчета си строят гнезда от съчки.

В природата всеки папагал си избира хралупа или дупка според собствените размери. По този начин птицата е сигурна, че няма да бъде изгонена от друга птица, която е по-едра от нея. Но дори и в природата подходящите за гнездене места невинаги са достатъчно и се случва някое вълнисто папагалче, заело прекалено голяма хралупа, да бъде изгонено от пъстра розела. Такива случаи сме наблюдавали многократно.

 Така наречените „гнездилки с наклон“ се произвеждат в два размера. Те може да се разполагат отвесно и водоравно. В пристроената част се намира полог за яйцата. Тези гнездилки са особено подходящи за папагалите, които по невнимание чупят яйцата при скачане надолу.

Гнездилките на някои големи папагали трябва да бъдат без капак. Така е и в природата. Големите какаду предпочитат кухи пречупени дървета, в които минат отгоре.

Има папагали, които скачат върху яйцата, какъвто е случаят с александриното. Това не е възможно при окачена под наклон гнездилка. Недостатък на тези хралупи е, че малките замърсяват цялата пътечка за качване. На двойката винаги трябва да се предлагат различни гнездилки, тъй като не се знае точно какъв е „вкусът“ й. Понякога ориентацията също е от значение. В Германското дружество за защита на птиците  разполагат гнездилките по възможност в посоки изток до югозапад. Естествените хралупи обикновено имат много дебели стени, което е добра топлинна изолация. Ако си правите сами гнездилка, трябва да  използвате материал с по-голяма дебелина. Не ви съветваме да ги боядисвате или намазвате със защитен лак. Миризмата и изпаренията може така да объркат ищците, че да не я приемат като възможност за мътене.

Дървен материал от дъб или бук е подходящ за направа на гнездилки за големи папагали, които обичат да кълват дървото. Може да се използват и малки бурета, дори от метал. Във всеки случай е недопустимо около входа на дървената гнездилка да се поставя метална обшивка. Разбира се, гнездилките трябва да се разполагат така, че да бъдат защитени от дъжд. Във волиерата на открито те се закрепват под покрива. Освен това трябва да се пазят от мишки, които може да попречат на мътенето.

Коментари от Facebook

коментари