Дакел

1951

Дакелът като „дупкар“

ДакелДакелът има типичните за този вид кучета характеристики. Настървен е срещу дребните вредители и е достатъчно малък, за да работи в дупки. Обучението на дакела за работа на терен става първоначално в изкуствени дупки. Те представляват подземни, взаимносвързани тунели и в тях кучето свиква с условията, които го очакват при истинския лов. Изкуствените дупки са много подходящи за периода на обучение и трениране на дакела, защото предпазват от нежелани наранявания при среща на неопитното още куче с противника.

За лов на най-дребния дивеч са селекционирани дакелите-джуджета и заешките дакели. Тези най-малки представители на породата могат да влязат и в най-тесните дупки и да изкарат оттам дивеча.

Дакелът като следотърсач

Кучетата-следотърсачи трябва да умеят със силен лай да посочат на ловците кога и къде е намерен дивеча. При това обучение има изпит, на който кучето само, без сто¬панина си, трябва да претърси големи площи и с лай да принуди дивеча да напусне укритието си. За ловните кучета е важно да умеят да намират и проследяват дирята на ранен или убит дивеч. Обучението за това става, като кучето се води на дълъг повод (8-10 см) и първоначално се насочва от стопанина по следата, докато свикне само да я намира.

Ловните изпити, които са необходими за издаване на свидетелства на дакелите са следните:

– изпит за годност за лов

– изпит за кръвоследници по изкуствена следа

– изпит за кръвоследници по истинска следа

– изпит за следотърсачи

– изпит за лаене по следа

– изпит за дупкар В естествена лисича дупка

– изпит за дупкар в естествена язовска дупка

– изпит за лаене до умряло животно

– изпит за означаване на умряло животно

– изпит за ловна многостранност

– изпит за дупкар в лисича дупка в ловен район

– изпит за дупкар в изкуствена лисича дупка

– изпит за дупкар в изкуствена язовска дупка

ДакелИзпитът за ловна всестранност е „майсторския“ изпит и той показва, че кучето е възможно най-добре подготвено за лов. Това означава, че дакелът покрива всички изисквания. Кучетата, които са страхливи и реагират на изстрел, не могат да издържат този изпит. Същото се отнася и за кучета, които започват да ръфат намерената плячка и за тези, които се опитват да я заровят. При изпита „лай до умряло животно“ кучето трябва с лай да извика стопанина. При изпита „означаване на умряло животно“ кучето трябва да доведе стопанина при умрелия дивеч.

Наред с предимствата на дакела като ловно куче можем да споменем и някои недостатъци, дължащи се предимно на малкия му ръст. Преди всичко той има проблеми с апортирането заради късите си крайници. По същата причина кучето среща затруднения и при работа на пресечени терени и във вода.

Въпреки това, дакелите са кучета, които имат много добри работни качества. На практика те се използват всестранно, но е неуместно да се подлагат на обща дресура. По-добре е да се подготвят индивидуално за определена цел.

Въпреки дребното си телосложение дакелът е ловък, сръчен, бърз и много издръжлив. Той е куче с чудесен характер. Понякога е твърдоглав, но ако е добре дресиран, със своята всеотдайност и вярност, със сигурната си бдителност и привързаност може да бъде незаменим приятел. Казано накратко, това е „Господин куче“.

Малкото кученце трябва навреме да се ваксинира и обезпаразити. То трябва да се предпазва от продължително тичане по стълби, особено надолу. Съществува стара поговорка: „Селекционерът дава кученце, а стопанинът прави куче!“ Затова от стопанина зависи много как ще се развива неговият любимец. За правилното развитие на кучето играят роля социализацията, движението, добрата храна, както и правилното възпитание.

ОкуцяВането при дадена поро¬да се смята за наследствен недостатък. Най- често това заболяване се среща при хондродист- рофните породи. Към тях принадлежат дакел, басет, булдог, пекинез, скоч териер, уест хайланд уайт териер, силихъм териер, уелш корги. Някои учени прибавят към тях и кокер спаньола и бигъла. Те имат склонност към разстройство в обмяната на веществата, което се отразява на междупрешленните дискове. Това води до дегенерация и калциране. При по-голямо натоварване, например постоянно изкачване по високи стълби, болестта се проявява с болки и накуцване. Това е най-честото заболяване на гръбнака на кучетата.

ДакелАко добре се грижите за кучето си, не ви очакват никакви особени проблеми. Вследствие на своето „хондродистрофично“ наследство дакелите често страдат от дископатия. Това заболяване е лечимо и може да се предотврати, ако кучето има добре изградена мускулатура. През втората половина на живота си дакелите са склонни към сърдечни заболявания. На това трябва да се обръща внимание и да се правят периодични прегледи при ветеринарен лекар. При навременно лечение кучета с подобни проблеми могат да доживеят спокойно нормална възраст. От време на време се появяват и заболявания на очите, които в повечето случаи са наследени. Прогресивната ретиноатропия (РВА) е нелечима и кучето постепенно ослепява. Катаракта се появява както при млади кучета, така и при по-възрастни и е лечимо заболяване.

Някои данни

Произход – Германия

Размери – при тази порода се мери обиколката на гръдния кош. Стандартни (нормални) дакели – грьдна обиколка около 35см, джуджета – до 35см, заешки – до ЗОсм.

Тегло за мъжките – стандартен дакел тежък тип – 9 – 11 кг, лек тип – до 7кг; дакел джудже – до 4кг; дакел-зайче – до 3.5кг.

Тегло за женските – съответно: до 8кг; до 6.5кг; до 3.5кг; под 3.5кг.

Цвят – черен, червено-черен, при грубокосместите – всички варианти на естествено оцветяване, вкл. цвят на сухи листа. Недопустим е белият цвят на косменото покритие.

Типове покритие – гладкокосместо, грубокосместо, дългокосместо.

Характер- самоуверен, спокоен, при лов – темпераментен.

Използване – ловно куче, компаньон.

Грижи-за късокосместия и дългокосместия дакел – ресане с гребен и четка, без специални грижи. За грубокосместия – ресане с гребен и четка и от време на време – триминг (отстраняване на мъртвите косми).

Възпитание – необходимост от последователност и системност при заниманията.

Движение – за малките кученца – правилно дозирано, а за големите – колкото може повече.

При правилно обучение се постига добра социализация.

Пределна възраст – от 12 до 16 години.

Най-често срещаните недостатъци са неравна гръбна линия и изкривен гръбнак, увиснал гръб, много светъл цвят на очите, наднормено тегло, някои зъбни дефекти, необичаен размер на гръдния кош. Специфичните недостатъци са свързани с типа космено покритие. Гладкокосместите дакели са с най-висока степен на облагородяване.

ДакелПри тях сериозните проблеми са единствено по отношение на склонността им към оплешивяване. Джуджетата и заешките дакели са застрашени в голяма степен от следните недостатъци: рядък косъм, дефекти в захапката, крипторхизъм, слабости в цвета на очите, наднормено тегло. Оцветените в черно индивиди имат обикновено къса и широка глава.

Грубокосместите дакели са предпочитаните за домашно отглеждане по света, но са наследили редица дефекти от своите предци териери не само в качеството на косменото покритие и оцветяването му, но и по отношение на теглото. Най груби дефекти при този тип кучета са недостатъците в скелета и в движението.

Коментари от Facebook

коментари