Европейски късокосмести котки

932

Европейски късокосмести котки

Европейски късокосмести коткиТези котки са със суров характер, издръжливи и активни. Те са хитри и с     по-затворен нрав. Имат тих глас, сами се грижат за хигиената си и отглеждането им е лесно. Предполага се, че късокосместите европейки произлизат от дивата африканска котка, пренесена в Европа по време на Римската империя от войници като ловец на плъхове.

Европейките са средноголеми котки с добре оформено яко телосложение, с равен гръб и широки гърди. Крайниците им са силни (среднодълги до къси). Лапите са кръгли и плътни. Главата е голяма и кръгла, с добре развита челюсти и бузи, а вратът е сравнително къс и солиден. Муцуната на европейската късокосместа котка е добре развита, с изразен стоп и възглавнички на мустаците. Очите са кръгли и големи, а цветът им се мени в зависимост от окраската на косменото покритие: златист, меден, зелен, лешников. Интересно е, че белите екземпляри могат да са със сини, оранжеви или пък различно оцветени очи (едното сапфиреносиньо, а другото оранжево или с меден цвят), Ушите на тези котки са средноголеми и раздалечени, широки в основата и със заоблени върхове. Опашката е среднодълга, пропорционална на тялото, дебела в основата и със заострен край. Европейските късокосместа котки са много пъргави и ловки. Тяхното отглеждане е успешно даже при варианта с по-сложна окраска на косменото покритие. Косъмът е единичен, къс и еластичен.

Понякога е четинест, но никога не се степва. Селекционирането на мъжките екземпляри е много важно, защото позволява компенсирането на дефекта при женските. Различното оцветяване се разглежда като признак на отделна порода (според гените, на които се дължи). Новородените котенца на късокосместата европейка растат бързо и са много жизнени и здрави. Обикновено те проглеждат към десетия ден след раждането.

Коментари от Facebook

коментари