Конфликтни ситуации при котките

465

Конфликтни ситуации при котките, породени от ревност

Конфликтни ситуации при коткитеКотката, приета по-късно в нашия дом от другата, независимо дали произхожда от същото котило, или идва отвън, утежнява в значителна степен живота на завареното животно. Отношенията се обтягат не само поради териториалните права и защитата на дома.

Някои котки се променят трайно, като стават нелюбезни, реагират недружелюбно и отблъскват дори до¬скоро доверени лица. Ако е по-младо или по-представително, второто животно става център на внимание и грижи. По-старата котка обикновено сама допринася да бъде изтласквана на второ място. Стопаните на котки често споделят, че някои животни сами напускат дома и територията си, когато се почувствуват пренебрегнати. Когато котките се отглеждат в апартамент, понякога възникват конфликтни ситуации, които могат да доведат до промени в поведението им. Това е например нежеланият им навик да се изхождат извън «тоалетната». Понякога може да се стигне и до невроза. Женските котки са по-склонни към подобни увреждания,^отколкото по-малко «чувствителните» котараци.

Дружба между котки

Освен временно създадените сексуални връзки между партньорите и контактите между майката и малките и при най-необщителните котки понякога възникват трайни връзки. Става дума за свободна, непринудена връзка с други котки, към които по най-различен начин може да се изрази симпатия. В тези случаи взаимността не е задължителна. Младите котки, общо взето, са по-контактни, отколкото по-възрастните.

В определени ситуации кастрираните котараци отглеждат котенца и майчински се грижат за тях. Покровителството към някоя малка и слаба котка може да се изроди в любовна тирания. Котките, свикнали в млада възраст на съвместен живот, поддържат приятелски отношения и по-късно. Общото място за почивка, взаимно оказваната помощ при тоалета, безпокойството при отсъствие и радостното приветстване при завръщането на другата котка са белези за добро разбирателство, което далеч надхвърля състоянието на взаимна търпимост.

Коментари от Facebook

коментари