Котки рекс

1220

Видове котки рекс

Котки рексКотките рекс изглеждат така, сякаш току-що са им правили трайно къдрене във фризьорския салон. Получили са името си от порода домашни зайци, които имат подобна къдрава козина. По време на Втората световна война в Европа и САЩ се появяват котки с къдрава козина, на които почти не се обръща внимание до 1950 г. През същата година, в една ферма в Корнуел, в едно котило се родили кремави къдрави котки. След време стопаните ги кръстосали с майката и се оказало, че особеното окосмяване е наследствено. През 1966 г. подобно коте се родило и в Девън,При кръстосването му с котка от Корнуел се родили котета с нормална козина. Така се установило, че корнишрекс (от Корнуел) и девънрекс (от Девън) са с различен наследствен материал и трябва да се разглеждат като отделни породи. Те били официално признати през 1967 г. и днес участват в изложби по целия свят.

Котките рекс, както казахме, имат необикновен вид, който се дължи на късата къдрава козина. Според учените, това се дължи на присъствието на гена „рекс“. Те смятат, че този ген може да създаде космена покривка от този тип при всяка порода котки. Опашката, мустаците и веждите на котките рекс са също къдрави. При смяна на козината, хълбоците и корема понякога остават със слой от много тънък, мек косъм.

Котките рекс, заедно със сиамките, са смятани за най-интелигентните котки. Те усещат много добре какво се говори и очаква от тях. Котките рекс са сърдечни към стопаните, но не¬доверчиви към непознати, като в никакъв случай не са агресивни. Тяхна страст е тичането, катеренето и ловуването.

Рекс корниш

Тяло – елегантно, тънко, но с добра мускулатура и среден ръст. Котката е с по-дълъг косъм на врата, с добре развити хълбоци. Крака – дълги, пра¬ви, с малки овални лапи. Опашка – дълга, в края изтънена, покрита с къдрави косми. Глава – средно удължена, с ъгловата форма и развита челюст. Плосък череп с дебели бузи. Уши – големи, високо поставени, широки в основата. Очи – средно големи, с цвят, подобен на косменото покритие. Козина – къса, гъста, с подкосъм. Допустими са всички цветове, а белите петна трябва да са симетрични.

Дефекти – несиметрични бели петна, къса козина, много заострена муцуна и малки уши, набито тяло, къса опашка.

Рекс девон

Тяло, крайници, опашка и глава – подобни на рекс корниш. Уши – големи, широки в основата, ниско поставени. Очи – с форма на бадеми, раздалечени. Козина с най-разнообразна окраска. Белите петна се считат за дефекти (изключение при трицветните и белите екземпляри).

Дефекти – рядка козина, алопеция (падане на косми), дълга и тясна глава и набито тяло, малки уши, поставени много високо и къса опашка.

Коментари от Facebook

коментари