Късокосми и дългокосмести котки

1230

Видове късокосмести и дългосмести котки

Дългокосмести котки

Дългокосмести коткиДьлгокосместите котки се появили към края на 16 век в Егвропа (смята се, че италианският пътешественик Пиетро де ла Вале е пренесъл първите екземпляри от Мала Азия). Повечето днешни дългокосмести породи са потомци на внесени през 19 век в Англия ангорски котки от Турция (Анкара) и от Персия (персийски котки). Ангорските котки са едни от първите дългокосмести породи. Тялото им е по-фино и издължено, главата – клиновидна, козината е копринена и среднодълга (по-рядка от тази на персийките). Ангорските котки са предимно бели. След дълга селекция характеристиките на персийките надделяли над тези на ангорките. Екзотичните персийски котки в САЩ се класифицират като една порода с цветови варианти, а в Англия и останалите страни, членуващи във Р1Ре, всеки цвят обозначава различна порода,

Късокосмести котки

Късокосмести коткиКъсокосместите котки са много по-често срещани от дългокосместите (особено при дивите котки). Макар и много красива, дългата козина има някои недостатъци – пречи при пълзене и промъкване, закача се за’ различни предмети, позволява на неприятелите по-добре да се захванат за нея, обикновено е рошава и сплъстена (ако не се полагат специални грижи) и може да бъде причина за кожни заболявания, Това са сериозни неудобства и естественият подбор се е справил успешно с тях. Гените на късата козина доминират над гените на дългата козина. Късата козина е много по-удобна и може да бъде също така красива, както дългата. Късокосместите котки са освободени от изброените вече недостатъци, освен това при тях раните се лекуват много по-бързо, а паразитите нямат толкова благоприятна среда за развитие.

Козината се поддържа много по-лесно – достатъчно е един-два пъти в седмицата да се изчетка добре и леко да се масажира кожата. В някои случаи се налага да се почистят ушите и очите. Преди явяване на конкурс или изложба е добре да се направи баня с трици, които придават чудесен блясък на космите. Обикновено котките сами се грижат за козината си.

Късокосместите котки се делят на следните групи:

1.            Британски късокосмести котки

2.            Европейски късокосмести котки

3.            Други късокосмести котки – рексови, корат, безопашати и др.

4.            Ориенталски и сиамски котки 

Коментари от Facebook

коментари