Нарета

268

Нарета

Описание: Големина 27 см. Мъжки: Чело тюркоазено, бузи и горна част на гушката сини, само горната част на крилата червена, а останалата – жълтеникава. Извивка на крилата синя, коремче жълтеникаво, подопашка червена. Женска: По-дребна и с не така силни цветове. Малко: Преди първата смяна на оперението полът се определя трудно.

Родина: Папагалът нарета живее в районите с храстовидна и тревна растителност в южната част на Австралийския континент. Той е плаха птица, която може да се види само покрай малкото водни басейни. Поради все по-напредващото засушаване на района се стеснява и ареалът на тези папагали. Там дърветата са малко, затова и подходящите за мътене хралупи не са много. Ето защо гнездата може да се видят и по корените на дърветата. Периодът на мътене е през август и септември.

Отглеждане и размножаване: Папагалът нарета е открит през 1921 година, затова до 1936 г. не беше известен сред отглеждащите птици. Тези папагали се появяват в Европа едва в края на шестдесетте години. През 1971 година трима развъждащи едновременно успяват да размножат рядката по това време птица. Женската снася 4-6 яйца и ги мъти 3 седмици. След 4 седмици малките излитат от гнездото, но остават още най-малко 3-4 седмици при родителите. Папагалът нарета е доста агресивен, затова малките трябва да се отделят своевременно. На 4-месечна възраст те доби¬ват оперението на възрастните. Някои мъжки постоянно гонят своята женска. Това може да се избегне само чрез скъсяване на големите махови пера, за да не се стигне до злополука.

Най-добре се приемат естествените хралупи. Те не трябва да бъдат прекалено големи – с височина около 30-40 см и вътрешен диаметър 20 см.

Храна: Различни семена от диви растения (по време на размножаване пресни), слънчогледови семки (също и покълнали), диво просо, настъргани моркови, натрошено твърдо сварено яйце по време на размножаване, много звездица, но не и коноп.

Коментари от Facebook

коментари