Непаразитни и паразитни болести при котките

1726

Кожни непаразитни и паразитни болести при котките

Бълхи кърлежи

Паразитни болести при коткитеБълхите дразнят кожата и котката започва да чеше шията си и да хапе опашката си в основата, което се дължи на сърбежа и възпалението на кожата. Яростното чесане понякога е причина за поява на екземи. При внимателен преглед на кожата се забелязват малки черни точка зад уши¬те и по продължение на гръбначния стълб. Именно това са бълхите, които са два вида – кучешки и котешки. Когато животното има бълхи, трябва да решим косменото покритие с фин гребен, за да ги отстраним. Внимателният ежедневен преглед на козината трябва да предотврати появата на нови бълхи, а много добър ефект се постига с използването на прах „Алу- ган“, течност „Бълхин“ и др.

Въшки

Понякога, когато котката чеше главата и шията си, с просто око могат да се забележат въшките, които се движат бавно по козината. Те са прозрачни, с бели тела, а освен тях се срещат и гниди, захванати по космите. За лечението се употребяват инсектициди, препоръчани от ветеринарния специалист. Козината трябва да се преглежда и почиства непрестанно. Въшките тормозят котките обикновено през топлите месеци.

Кърлежи

Кърлежите не причиняват сърбежи. Те имат белезникав цвят и се фиксират най-често по главата и меките части на тялото. Кърлежите нападат домашните любимци главно през пролетта и лятото, като смучат кръв и могат да причинят инфекции. Напоследък се препоръчва поставянето на противопаразитни нашийници, но ако това не помага, в действие влизат обикновено олио, спирт, газ, нафта. Натрапникът се накапва с няколко капки, след 2-3 мин. се хваща с пинсета и се изважда с въртеливи движения, като не бива да се разкъсва.

Саркоп (краста)

При това заболяване котката отпада и се чеше енергично. Космите по главата и ушите опадат и се появяват оголени места, които обхващат цялото тяло. Кожата става нееластична и изпуска характерна миризма. По време на лечението котката се изолира и се смята за излекувана, когато космите започнат да растат отново.

Ушна краста

Това е заболяване, във вътрешността на ухото, при което животното страда от силни сърбежи, чеше ушите си и тръска силно глава. При внимателно вглеждане се забелязва, че в ушния канал има сива серумна течност, а след почистване се установява наличието на малки бели кърлежчета с големина на иглена глава. Възпаленото място може да се инфектира и заболяването да се усложни. Ако възпалението е силно, първо лекуваме него, преди да унищожим паразитите.

Чревен глист

Аскаридата е често срещан паразит в стомаха на домашните котки. Той не е толкова опасен за възрастните животни, но е страшен за малките котета. Затова преди заплождането на женските, трябва да им се дават препарати, с които да бъдат прочистени червата от паразити. На котки, които са склонни към това заболяване, обикновено се дават предпазни средства на интервали. Симптомите са подуване на стомаха, силно отслабване, липса на апетит и лош дъх. Лечението трябва да продължи до пълното унищожаване на паразитите.

Непаразитни кожни болести

Милиарната (просовидна) екзема е кожна болест с неустановени причини, а лекарските предписания за лекуването са различни. Тези екземни заболявания са доста устойчиви и не се влияят от терапевтични средства. Обикновено просовидната екзема трудно може да се различи отхормонална или алергична екзема. Тя се характеризира с появата на малки, червени точици, с големина на просено зърно по цялото тяло и най-вече по продължението на гръбначния стълб. Животното се драска и чеше до кръв. При появата на първите симптоми се предписват витамини, кортизонови инжекции и хормонални препарати. Добре е да се правят ежедневни измивания с хладка сапунена вода, след което поразените места се намазват с антисептичен крем.

Хормонален косопад

Това заболяване засяга повече кастрираните котки, при което опадват големи количества косми по гърба и хълбоците на животното. Заболяването се лекува с лекарства, базиращи се на хормони и витамини, които имат много добро въздействие, но често нещата се повтарят при по-топло време.

Коментари от Facebook

коментари