Определяне на породистите котки

893

Записване и класифициране на породистите котки

„Котка с родословие е благородник със синя кръв“

Породистите коткиДнес по света съществуват стотици различни породи (според едни над 700, а според други около 300) и техните вариации. Голямото разнообразие на големина и форма на тялото, дължина, цвят и вид на козината и цвят на очите дава възможност за различни класификации. Според международната федерация на любителите на котки – FiFe, класификацията на породите котки се прави според цвета и дължината на косменото покритие.

Един от големите изтъкнати естественици, отделящ специално внимание на тази тема е Покок /1863-1947г,/, на когото се дължи до голяма степен определянето на науката задомашните котки като самостоятелна наука. Повечето от неговите изследвания и открития са актуални и до днес. Според Покок първите котки са били от типа таби (с раирана козина или тигрова шарка), опашката с пръстеновидни шарки, главата тип райе, ясно подчертано по челото и бузите. Други европейски котки, наричани мраморирани таби, обикновено са с три райета по тялото, а петната по главата и опашката са почти същите, както при типа тигрови. Днес селекционираните европейски котки (според английската класификация) са определени по окраска в 4 категории: тигрови, мраморирани, капковидни и пъстри.

Покок описва котки с цвят на костенурка, сини европейски и сибирски котки, червена котка от нос Добра Надежда, малайска късоопашата котка, сива абисинска котка, разноцветна японска котка, китайска котка и др.

Цветовете и шарките на козината се определят от пигмента меланин в епидермиса на кожата. Меланинът съдържа два елемента – емеланин, който дава сива или черна разцветка и феномеланин, на който се дължи жълтия, оранжевия или червения цвят.

Цветът на козината на дивата котка, предшественичка на домашната, се нарича „агути“. Той е сив, обагрен с черно, приличащ на цвета на малкия южноамерикански гризач агути.

Типичен представител на котка с окраска „агути“ е абисинската котка.

Терминът „таби“ означава цвят на козината на райета.

Цветът на очите е много различен – син, зелен, жълт, оранжев, меден и всякакви нюанси на тези цветове. Той също зависи от разпространението на меяанина.

Коментари от Facebook

коментари