Ориенталски късокосмести котки

814

Видове ориенталски късокосмести котки

Ориенталски късокосмести коткиТова са елегантни котки, които имат телосложението на сиамските породи и се отличават с голямо разнообразие на цветове и нюанси. Заедно с екзотичните късокосмести котки принадлежат към най-изтънчените породи. В САЩ, а също така и в някои европейски страни, след кръстосване на сиамски с късокосмести котки, били селекционирани елегантни живот¬ни без петна, които били наречени ориенталски. Новите породи били енергични, също като сиамските, а отгоре на всичко и доста приятни компаньони. Днес има над 40 вариации, някои от които са приети и регистрирани като породи. Това са: черна, бялосиня, червена, сребърна камео, лилава и др.

Първата порода, регистрирана в Англия, е хавана, която в САЩ претърпява толкова изменения, че се налага прекръстването й в американски чеснът.

Хавана

Тяло – средна големина, гъвкаво и издължено, пропорционално на останалите части. Котката притежава фина костна система с добре подчертана мускулатура. Крайници – фини и елегантни, като задните са по-дълги от предните. Опашката е дълга. Глава – дълга, с фина муцуна, като челото е сравнително широко, а долната челюст е добре изразена. Ушите са добре оформени и широки в основата. Козина – много къса, фина, гъста и лъскава. Цветът е тъмен, еднакъв до корена на косъма. Очи – зелени, без жълт нюанс. Те са големи, с бадемова форма.

Ориенталска черна (ебони)

Тяло – средно по големина, с дълги крайници. Задните – малко по-дълги от предните, а лапи¬те имат овална форма. Опашка – дълга и изтънена. Глава – има триъгълна форма, фина муцуна и широко чело. Уши – доста големи, широки в основата си и заострени към върха. Очи – зелени, с ориенталска форма. Цвят – черен ахатов, еднакъв до корена на косъма, без червеникави следи. Козина – много къса. Белите петна са дефект.

Лилава ориенталка

Козина – сребъросива, с розов оттенък. Възглавничките на ходилата са розови. Стандартът е същият, като при хавана, а за дефекти се смятат бежовия или синкав оттенък.

Ориенталска таби

Тяло – средна големина, дълги фини крайници, като задните са по-дълги от предните. Опашка – дълга и изтънена. Глава – дълга, с триъгълна форма и фина муцуна със силна долна челюст. Уши – големи и широки в основата. Очи – раздалечени, с ориенталска форма. Козина – бузите са с шарка „зебра“, ушите са тъмни, а крайниците са раирани или на петна. Опашката е с пръстеновидни шарки.

Вариации на ориенталска таби:

Кафява таби – черен цвят на пясъчен фон

Синя таби – сивосиньо на бежов фон, шоколадова таби; шоколадова шарка на бежов фон, червена таби – червена шарка на кремав фон, сребърна таби – черно на сребрист фон.

За разлика от европейските късокосмести котки, „ориенталките“ са с дълги крайници, фина триъгълна глава, кръгли очи и големи уши; Някои ог тези породи са регистрирани от Р1Ре (Международна федерация на любителите на котки). Това са хавана, ебони, синя ориенталка и др. Те се смятат за най-интелигентни, а и деликатни котки, които лесно свиква у дома, но женските обикновено са нервна и трудни за отглеждане. Иначе са много добри майки, които раждат големи котила. Малките са по-дребни от европейските и сиамските котета, но прохождат по-рано.

Коментари от Facebook

коментари