Папагали от планините

1315

Планински папагали

Планински папагалиМного видове папагали се разпределят по определени височинни зони. Ако там стане много студено, те се отправят в по-ниски райони. Въпреки че, общо взето, на 100 м денивелация температурата се променя с около 0,6°С, това не се отнася до всички географски области.

В тропическите райони мащабите са различни от тези в Европа. В Европа средната височина на планините е до 2000 м, след което започва алпийският пояс. В Южна Америка тропическата зона в Колумбийските Анди е до 2000 м, а субтропичната до около 3000 м. Над нея почти до 4000 м следва един вид умерена зона и едва над 4000 м тя е алпийска.

Както сочат тези огромни разлики, климатичните условия на височинната зона от 3000 м в Колумбия са напълно несравними с Европа. Но дори в Южна Америка благоприятните условия за живот на папагалите на тези височини се наблюдават само в близост до екватора. При по-голяма височина не е така топло, тъй като разреденият въздух поглъща по-малко слънчеви лъчи. Почвата пък поема по-силно слънчевото лъчение, като през нощта бързо изпуска топлината, защото разреденият въздух не може да образува топлинен щит. Ето защо на тези височини има значителни температурни колебания, особено в периодите на засушаване. Затова много видове папагали прекарват нощта в хралупи на групи или по двойки. Освен това в някои високи долини или плата има силен вятър, който допълнително охлажда въздуха.

Някои видове папагали изчезват много бързо под влиянието на природни сили или намесата на човека. Естествените пространства се променят поради интензивното заселване и стопанското им използване. Изсичането на горите лишава папагалите от гнезда и храна. В някои области се наблюдава и вторична застрашеност на някои видове от доведените от хората (съзнателно или несъзнателно) животни, които унищожават папагалите. Плъховете от пристигащите на някои острови кораби се превръщат в напаст. Котките също унищожават голяма част от някои видове. Понякога опасността е съвсем непредвидима. Така например в Нова Зеландия трябвало да се увеличи дивечът. Но не било възможно да се предвиди, че с течение на времето своеобразната територия на сововите папагали ще бъде разрушена и този вид със сигурност ще изчезне, независимо от огромните усилия за запазването му. Въпреки всичко изброено не трябва да се забравя, че някои видове са изчезнали по напълно естествени причини, несвързани с човешката дейност.

Кеа планински папагалДруги видове папагали се приспособяват към промените на заобикалящата ги среда и, така да се каже, следват хората. Те приемат култивирането на природните ландшафти като нов богат източник на храна и на големи ята се изхранват от житните, царевичните и други култури.

Използваните инсектициди също оказват нездравословно влияние върху някои видове папагали, тъй като натрупването им в тялото може да предизвика стерилитет. В някои страни с такива химикали се обработват насажденията с просо, слънчоглед и други за защита на реколтата от насекоми-вредители.

В Африка и Австралия и без друго трудно се добива добра реколта.

Разбира се, бедните хора, които се изхранват с отглежданите от тях растения, гледат на нещата по-различно от добре нахранените, за които тези проблеми не съществуват.

Дърводобивът и пътното строителство също унищожават много гори. На живеещите там папагали се налага да отстъпват. Някои отиват в райони, където не могат да намерят подходяща храна или възможности за мътене.

До голяма степен в Австралия папагалите са надеждно защитени. Определени райони и дървета за гнездене на редки видове се пазят от специално назначени охранители. От друга страна, аз самият съм виждал да се подсичат в основата нови огромни евкалипти, за да се прекъснат жизнените сокове на дървото. Защо? Евкалиптите се нуждаят от много вода, а в Австралия тя е недостатъчно. Дърветата извличат без остатък влагата от почвата, тревата изсъхва и овцете гладуват. Въпросът е има ли смисъл да се отглеждат толкова много овце дори когато почвата не може да се използва за друго. Едно е сигурно, местност без дървета запустява и нормалният воден баланс се нарушава.

Намаляването на броя на някои птици се дължи и на болести. Ето защо в Австралия е забранен вносът и износът им от един щат в друг. Целта е да не се променя биотопът и да не се пренасят болести. В действителност днес на различни места се срещат популации от папагали, които произлизат от другаде, но са се размножили прекомерно много на новото място.

Коментари от Facebook

коментари