Паразити при морските свинчета

1699

Видове паразити при морските свинчета.

Паразити при морските свинчетаПри паразитите се различават две групи. Първо, паразити, които проникват във вътрешността на животните, като например тениите. И второ паразити, които се впиват в козината или по кожата на морското свинче. При морските свинчета могат да се появят бълхи, въшки, акари, пухояди, а при животните, които се отглеждат на открито и кръвопиещи кърлежи.

Обикновено външните прояви на поразяването с паразити са зачестяващото драскане, неспокойствие и по-често отърсване на козината. Видимите последици са оголени участъци и зачервена кожа с образуване на люспи и кори. В напреднал стадий може да се стигне до екземи и отворени мокрещи рани, които лесно се инфектират.

Помагат специални спрейове, които препятстват поразяването с паразити или съответно се борят с тях. При силно опаразитяване животните се напръскват с тях през ден или през два дена. При това трябва да се пазят лицевите участъци, особено носът и очите.

Тении / глисти

Тениите се откриват и лекуват трудно. Най-често срещаните паразити при морските свинчета са тениите, глистите и метилът. Загубата на тегло и изменените изпражнения дават основания да се направи заключение за наличие на вътрешни паразити. Изпражненията на здравото животно са сухи и имат издължена цилиндрична форма. Цветът им варира в зависимост от храната между кафяво, зелено и като реакция на преяждане с моркови дори оранжево. Ветеринарният лекар може да констатира наличието на някои паразити само след по-точно изследване на кръвта или на изпражненията. Повечето от тези паразити успешно могат да се лекуват с противоглистни процедури, назначени от ветеринарния лекар. Появата им може да се препятства, ако животните се държат далеч от т.нар. междинни гостоприемници. Повечето от тези паразити през друг стадий от своето развитие живеят при други гостоприемници. Те са различни за всеки паразит. При метила например това е мравката. Такива обаче могат да бъдат и други насекоми или гръбначни животни. В общи линии може да се каже, че при хигиеничен кафез и безупречна храна вероятността от поразяване с паразити е нищожна.

Коментари от Facebook

коментари