Подрязване на крилата, клюна и ноктите

1141

Подрязване на крилата на папагала

Подрязване крилата на папагалаВинаги трябва да се стремите да пускате папагала да излиза, макар и временно, от клетката. Има някои много кротки животни, които остават да седят върху клетката, стойка, пръчка или дърво за катерене. От съображения за сигурност (да не излетят през прозореца поради уплаха) при повечето папагали трябва да се подрежат големите махови пера на едното или двете крила.

Често от крилните пера остава основата. Но при смяната на оперението трябва да се внимава, защото отрязаната основа пада и израства отново. При отглеждане у дома периодът на смяна на оперението на големите папагали е различен.

Понякога клюновете също нарастват прекалено, особено горната част, и птицата не може да се храни добре. При някои видове птици тази склонност към необичаен растеж на клюна е по-силна, а при други по-слаба. Предполага се, че в повечето случаи това се дължи на недостиг на определени витамини, но причините все още не са напълно изяснени.

При този начин на подрязване папагалът почти не може да стъпи. Оформлението е естетично, защото повечето от  маховите пера, които оформят облика на сгънатото крило, са запазени.

Скъсяването на първостепенните махови пера е ефективно, пи не изглежда много красиво. Птицата прилича на осакатена.

Ноктите трябва да докосват кацалката, за да се избегне прекаленото им израстване.

Внимание! Не засягайте кръвния канал, изрязвайте нокътя под наклон, за да остане заострен.

Обикновените ножици не са достатъчни. Трябва да се използват ножици за ноктите на краката или нещо подобно. Подрязването на клюна може да се направи само от човек, който се осмелява и е достатъчно сръчен. В противен случай трябва да се обърнете към специалист. В редки случаи има опасност клюнът да се разцепи. Разбира се при рязането той трябва да се заостри.

Веднъж един зъболекар ми показа снимки и разказа, че скъсява клюна на своя благороден папагал със зъболекарски инструмент. Това със сигурност е добър и безопасен метод, но за съжаление не всеки любител на птици може да го приложи.

Както големите махови пера, така и ноктите имат кръвен канал. Ноктите се режат само ако има опасност птицата да се закачи за решетката и да се нарани. Това се случва, когато те са ненормално сърповидно извити. Търговецът от зоомагазина с удоволствие ще помогне на клиента си. Ветеринарните лекари също извършват такива услуги. Ако притежавате опит и сръчност, можете и сами да скъсите ноктите. Те трябва да се изрязват косо.

Коментари от Facebook

коментари