Полезни витамини за котката

1846

Витамини за котката

Витамини за коткатаВитамините са жизнено необходими органични съединения, които имат решаващо значение за обмяната на веществата. Липсата им в храната обикновено води до поява на типични смущения в развитието на организма, тъй като висшите животни са загубили напълно или частично способността сами да синтезират дадени вита мини или с помощта на намиращите се в червата им микроорганизми.

Те ги набавят чрез храната си. Правилната обмяна на веществата в организма на котката се нуждае от определено минимално количество витамини. Това налага да се дават витаминни препарати, но използуването им трябва да става само след консултация с ветеринарен специалист. Витамини са необходими например при смущения в растежа, липса на апетит, тежки общи заболявания или възстановяване след болест. В никакъв случай не бива да се дават витамини по лична преценка в дози, определени за човек. Това е особено важно при дозирането на витамините А и О, което може да доведе до тежки и отчасти необратими увреждания на животинския организъм.

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим и е свързан преди всичко с епителните образувания. Съдържа се главно в маслото, яйчния жълтък и черния дроб. В зелените, жълтите и червените зеленчуци той се намира под формата на провитамин (каротин), който може да бъде превърнат във витамин А от много животни и от човека. Котката обаче е загубила тази способност, поради което е излишно да я тъпчем с настъргани моркови, за да й осигурим витамин А. Злоупотребата с този витамин, например чрез еднообразно хранене с черен дроб или витаминни препарати, особено при малките котета води до смущения в развитието им скелета и най-вече в облаги и на шийните прешлени.

Витамин В

Необходимостта от витамин В като антирахитен фактор при котките е сравнително малка, като те го набавят с поетата храна (масло, мляко, черен дроб). Витамин В трябва да се прибавя към храната само по лекарско предписание. Прекомерната му употреба води до калциране на кръвоносните съдове и всички протичащи по-късно от това тежки последици.

Витамин Е

Той е също мастноразтворим и е необходим за изграждането на тъканите, например на мускулите. Среща се най-вече в растителни кълнове (масло от пшеничени кълнове) и в растителни мазнини. Освен това той действа като противоокислително средство и е особено необходим, когато храната е богата с ненаситени мастни киселини, например при консумиране на тлъсти риби или рибено масло. Витамин Е трябва да се дава също само по лекарско предписание.

От водноразтворимите витамини важни за котката са витамините В1 и С.

Витамин В1

Витамин В1 има значение за развитието на нервната система, за обмяната на веществата и процесите, протичащи в мускулите. Познат е и като профилактично средство срещу болестта бери-бери. При недостиг на витамин В, котката губи апетит, движи се трудно, а по-късно започва да повръща и се появяват спазми. Тъй като сърцето, черният дроб и бъбреците са богати на витамин В1 до недостиг от него се стига в редки случаи.

Витамин C

На котката не е необходимо да даваме антискорбутния витамин С. Тя сама синтезира необходимите й количества, за разлика от човека, маймуната и морското свинче, които нямат тази способност и го получават изцяло от храната.

Коментари от Facebook

коментари