Полезни минерални вещества за котката

456

Минерални вещества за котката

Минерални вещества за коткатаМинералните вещества, които се намират в необходимото количество в кръвта и животинските тъкани, допринасят за нормалното развитие и функциониране на животинския организъм.

Тук спадат както вещества като калций, фосфор, магнезий, калий и натрий, които са необходими в относително по-големи количества, така и желязо, мед, селен, манган, цинк и йод, които участвуват като микроелементи. Разнообразната храна осигурява необходимите минерални вещества за организма на котката.

Калций и фосфор

При подрастващите котки трябва да се обръща особено внимание на количеството калций и в храната, тъй като той заедно с фосфора е необходим в развитието на костната им система. Нерядко наблюдаваните скелетни заболявания при подрастващите котки се дължат на недостиг на калций. Заболяване настъпва, когато котето се храни само с месо или риба и като добавка често получава и яйце. Тази диета наистина съдържа висококачествен белтък, но съдържа много фосфор и малко калций. Съотношението на калция и фосфора в храната на котката трябва да е 1:1.

Смески от минерални вещества или калциеви соли

Добавката на подходящи минерални смески към храните предпазва котката от недоимъчни заболявания. Дневните й нужди възлизат на около 200 мг калций — количество, което спокойно можем да удвоим на 400 мг по време на бременността. Много калций съдържа костното брашно. Повечето развъдници на котки обаче използват направо готови препарати — минерални смески и витаминни добавки.

Когато храната е бедна на калций, а богата на фосфор, се предпочита да се използуват препарати, които не съдържат кисел калциев фосфат. Подходящи са чистите калциеви соли като кисел калциев карбонат или калциев лактат.

Коментари от Facebook

коментари