Простудни заболявания при морските свинчета

694

Хрема и простудни заболявания при морските свинчета

Болести при морските свинчетаЖивотните, които вече са с отслабена имунна система, са особено податливи на простудявания. В този случай обикновено недоимъчните заболявания се комбинират с неправилен избор на местообитанието на морското свинче.

Студеното, тъмно мазе или коридорът, където става течение, далеч не са най-подходящото и правилно място за кафеза на морското свинче. При така предизвиканите заболявания се постъпва по следния начин:

♦             Прекъсва се източникът на злото.

♦             Животното трябва да се затопли.

♦             Защитните сили на морското свинче трябва да се стимулират и укрепят с витамини.

Значително по-безопасни, макар и също толкова неприятни, са конюнктивитите, причинени от течение. И в този случай най-напред трябва да се погрижите животното или кафезът да се преместят от течението. В допълнение следва лечение с капки за очи за кърмачета.

За да избягвате резките температурни разлики, трябва да излизате навън с морското свинче само когато действително е топло. Най-добре този гризач от Южна Америка се чувства при температури около 20 °С.

Ако отглеждате вашето морско свинче навън, рискът от простудяване е много по-голям. Ето защо при отглеждане на открито се препоръчва на животните профилактично да се дава витамин С. По принцип студът сам по себе си не предизвиква простуда. Обикновено се наслагват други фактори, като например влага, течение, често сменящи се температури или отслабване поради неправилно хранене.

Коментари от Facebook

коментари