Смяна на оперението и проскубване при папагалите

2214

Проскубване при папагалите

Проскубване при папагалитеМежду смяна на оперението и проскубване има огромна разлика! Но постоянно се случва неопитните да приемат за смяна на оперението случаи на скубещ се птици и след това да бъдат повече от разочарован от гледката на почти голата птица. Смяната на оперението може да протече необичайно – новите пера да ц изкривени или да изпадат отново.

Почти нищо не може да се направи срещу такива явления, трудно е и да се определи причината. При скубането птицата изскубва перата си по точно определени части от тялото. Тя може да изкълве перата по крилата си или да разрушава стъблата им. Най-лошата форма е така наречения канибализъм, при който папагалът изкълвава собственото си месо. В такива случаи няма помощ.

Причината са предимно болните бъбреци, откъде то в кръвоносните съдове изтичат вредни субстанции, които вероятно причиняват сърбеж по кожата. Дори ако се пусне птицата на свобода, това няма да я излекува. Наблюдавах такъв случай с какаду в чужбина.

В орнитологичните списания може да се намерят статии за скубещи се птици, като едновременно се предлагат все нови и нови медикаменти и методи за лечение. Всички те помагат до известна степен, но все още няма универсално средство за лечение. А не би могло да има, тъй като причините за скубането са най-различни или въобще не са изяснени. Ето някои от тях:

–              прекалено сух въздух от отоплението (под 60%),

–              неудовлетворен инстинкт към мътене,

–              смяна на хората (от обкръжението на птицата),

–              смяна на мястото,

–              ревност към други птици или животни,

–              липса на сетивни възприятия от заобикалящата • реда,

–              стресови ситуации (напр. две мъжки и една женска птица в една клетка!),

–              хранене, витаминен баланс, минерали,

–              липса на възможности за къпане или напръсква.

Обикновено проскубването се наблюдава при големи папагали, отглеждани поединично или много привързани към определени хора. Вълнистото или врабчовото папагалче  почти не страдат от споменатите затруднения. Ето защо на онези, които не могат да осигурят подходящи условия, се препоръчва отглеждане по двойки или развъждане. Една от тези предпоставки е подходящата храна (без сурово месо или солена храна за хората). Една дебела верига или въже, дърво за катерене и свежи клонки правят чудеса срещу скуката. Също така помага и поставяне на радио или безкраен магнетофонен запис. Място до прозореца предлага на папагала нови впечатления и го освежава. Чудеса прави и малкото слънце на балкона или волиерата в градината!

Коментари от Facebook

коментари