Условия за отглеждане на папагали

1346

Грижи и условия за отглеждане на папагали

Условия за отглеждане на папагалиНастаняване

Колко голяма да бъде клетката или стайната витрина? Как да се подреди домът на птицата? Трябва ли птиците да бъдат във волиера със защитено пространство в градината? Дали мазето или подът са подходящи за настаняване? Какво трябва да се знае за отглеждането само на една птица или за евентуално развъждане?

Клетка

Не всяка купена клетка е добра и подходяща, тъй като производителите често не се съобразяват с практическите потребности. Модата също дава отражение. Съществуват например така наречените декоративни клетки на колелца, имитация на пощенска кола. Те са скъпи и извънредно непрактични. Кръглата форма на кафеза не е идеална, тъй като някои видове папагали получават световъртеж. Тези клетки не осигуряват достатъчно възможности за катерене. Неблагоприятно е, ако клетката е направена от дебели, бели пръчки, така че птицата гледа отвътре само „бяло“. За съжаление неразбиращите купуват такива къщички, защото изглеждат приятно и са модерни. Препоръчително е клетката за папагала да бъде с напречни пръчки, тъй като почти всеки вид папагал се катери с помощта на клюна си и трудно може да се задържа по отвесните пръчки. Но за някои видове те не са подходящи, тъй като при катеренето се чупят опашните им пера.

Много скоро жилището на нашия питомец може да отеснее! Всяка птица трябва да има достатъчно свободно пространство, за да се движи, почиства и размахва крила. В лошо оразмерените клетки папагалите с дълги опашни пера бързо добиват занемарен вид. Клетките на големите папагали трябва да имат сигурна ключалка.

Кафез за папагалиНевероятно е с какво упорство и умение те успяват да отключат дори ключалки, които изглеждат трудни за отваряне. Хранилките също трябва да бъдат здраво закрепени и да са изработени от много здрав порцелан. Не се препоръчва скара на дъното, тъй като повечето папагали не могат да ходят по нея, а екскрементите без друго ще остават по нея. За хигиена и по здравословни причини е необходим пясъчен слой. Птиците поемат дребните пясъчни зрънца, които съдържат минерали, необходими за организма.

Най-често се купуват кафези с месингово покритие, а хромираните са много скъпи.

В последно време се наложи производството на кафези с обвити с пластмаса метални пръчки. Ваните и чекмеджетата също са пластмасови. Вече почти не се срещат кафези без пластмасова вана. До голяма степен тя предпазва от замърсяване стаята. Материалът е лек и се почиства добре. Вече няма лесно чупливи стъкла и тежки цинкови ламарини. Засега единствено кафезите за големи папагали не са оборудвани с този материал, защото може да го изкълват със силните си клюнове.

За тях днес се произвеждат много големи клетки. Някои дори са поставени на колела, за да се придвижват в градината. Други имат в долната си част малък шкаф за прибиране на храна, пясък или хранилки.

Съществуват фирми, които изработват кафези и стайни волиери по поръчка в желаните размери. Всичко е въпрос на пари. В приложение към книгата са посочени адреси на някои производители и доставчици.

Стая за птици

Стаята за ПТИЦИ е идеално решение за разполагане на няколко стайни волиери или за отглеждане на различни видове заедно. Много подходяща е и за развъждане. При съвместно отглеждане на взаимно понасящи се видове, напр. вълнисти папагалчета, някои неразделки, скални, благородни, жълтогърби розели, амазонски, монашески и др., птиците трябва да се пуснат в тях почти едновременно, тъй като в противен случай някои от тях бранят „своята“ територия от новодошлите. Трябва да се знае, че при всеки вид има особени „кавгаджии“, които изискват най-строго наблюдение. Освен това всичко зависи от размера на помещението. На площ от 20 т2 може да живеят най-много 2 до 3 двойки амазони, или 5 двойки неразделки, 3 двойки благородни папагали или 2 двойки жълтогърби розели и т.н. На такава площ заедно може да се отглеждат и 6 двойки врабчови папагали.

Ако държите със сигурност да развъждате, трябва да поставяте в стаята птиците само по двойки.

Коментари от Facebook

коментари