Червеноглаво папагалче

533

Червеноглаво папагалче Puprpureicephalus spurius

Червеноглаво папагалчеОписание: Големина 37 см. Мъжки: Горна част на главата червена, останалата горна част от тялото зелена, гърди и коремче виолетовосини, средата на подопашката и подопашните пера червени, клюн роговосив. Женска: Главата по-малка, отколкото на мъжкия, горната част на главата невинаги е подчертано червена (понякога има само няколко червени пера или е кафеникавочервена), долната страна воднистосиня. Идеалните женски може да имат същите цветове като мъжките.

Малко: Малко преди напускането на гнездото малката женска има под крилата си множество бели точки, докато при младия мъжки те са само шест и по-късно изчезват. Глава зелена, малка червена ивица на челото. Оцветяването завършва на едногодишна възраст.

Родина: Червеноглавото папагалче обитава големите евкалиптови гори в Западна Австралия, защото семената на тези дървета са неговата основна храна. То ги събира от дърветата или нападали по земята. С много дългата горна част на клюна си разчупва черупката и изважда ядката. Авторът е виждал през ноември изкълвани още зелени плодове на евкалипти. Червеноглавите папагалчета пият също цветен нектар, хранят се и с други плодове. Те може да бъдат истинско бедствие в ябълковите плантации, тъй като в тези области са на второ място по разпространение. Една ябълка се изяжда само за 15 минути, като основният интерес е насочен към вътрешната семенна част. Червеноглавите папагалчета летят винаги на малки групи и никога в големи ята.

Женската мъти много нависоко в кухи стъбла или клони на любимото си дърво – евкалипта. Тя снася доста – от 5 до 7 яйца, понякога дори 9. Периодът на мътене съвпада с нашето късно лято и есен. Тогава те се въртят около евкалипти с височина до 50 м и трудно се откриват. През октомври авторът е виждал вече изхвръкнали малки. В ранните утринни часове всичко беше заскрежено.

Отглеждане и размножаване: Днес червеноглавите папагалчета се срещат често в любителските кръгове, тъй като се размножават редовно. Но въпреки хубавите цветове не навсякъде ги харесват заради плахия им характер. Най-голяма радост доставят отгледаните на ръка малки. Един любител в Австралия имаше птици, които кацаха на главата и рамото и поемаха хапки от ръката му. Гласът им е грачещ, но не се възприема като неприятен.

За тези папагали е необходима доста дълга волиера. Не трябва да се използва дървен материал, тъй като кълват много (дори когато им се предлагат пресни клонки). Укритието не се отоплява през зимата, защо¬то тези папагали не са чувствителни към ниски температури.

Червеноглавите папагалчета започват да се размножават още на едногодишна възраст. Най-предпочитаната гнездилка е кухо стъбло от дърво с височина най-малко 50 см. Диаметър на входния отвор 8-9 см. Любовната игра на мъжкия е много специална. Той изправя нагоре червените пера по главата си и разперва опашните пера, като ги вдига чак до гърба, крилата са спуснати надолу. В този вид флиртуващият мъжки се приближава до женската. Женската снася 4 до 7 яйца и ги мъти 22 дни. През това време мъжкият я храни от гушката си. В отглеждането на малките участват и двамата родители. След 5 седмици малките излизат от гнездото, а родителите продължават да ги хранят още четири седмици.

Женската е много чувствителна към всякакви интервенции в гнездото. В такива случаи тя веднага изоставя яйцата. Този вид понякога не пристъпва към размножаване, ако във волиерата не е спокойно.

Храна: Слънчогледови семки, лющен и нелющен овес, пшеница, ягодови плодове, фъстъци, много ябълки и зеленина, пресни клонки за кълване. По време на размножаване накиснат сухар или бял хляб, много ябълки и зеленина.

Коментари от Facebook

коментари