Чифтосване на хамстери

1169

Развъждане и чифтосване на хамстери

Чифтосване на хамстериЗа рационално развъждане вземаме само златисти хамстери, които са на 8-10 седмици. Въпреки че половата зрелост настъпва още през шестата седмица, следва да се съобразяваме и с физическото развитие на животните. Само физически и психически съзрелият хамстер може да даде здраво поколение. Дори ако мъжките са с една-две седмици по-възрастни, се създават идеални условия за чифтосване като начало на развъждането на хамстери.

Не по-различно стоят нещата и при минихамстерите, които впрочем могат да се използват за разплождане едва през 10-та – 12-та седмица от живота им. В противен случай разочарованието е огромно, когато женските, използвани твърде рано за разплод, изяждат малките си само защото сексуалната зрялост е настъпила преди общото физическо съзряване и притокът на кърма е нищожен. Ако изживеете подобен неуспех, не бива да изключвате тази женска от по-нататъшно разплождане. Тя се нуждае от още малко време и търпение. С помощта на разнообразно хранене и т.нар. концентриран фураж само след още четири седмици тя може да стане също толкова добра майка като другите хамстерки. Женската дава сигнал за своето разгонване, като излъчва определена миризма. Само посредством този език на миризмите мъжкият разбира кога точно неговата партньорка е готова за чифтосване. Без този сигнал той няма да посмее да обладае женската, тъй като изходът за него може да се окаже много рискован. Същинският ритуал на чифтосването се съпровожда от прояви на нежност, които трудно можем да си представим. Само през тази фаза на възбуда женската отстъпва водещата роля на мъжкия.

Внимателно опипвайки почвата, той облизва главата й, пощи ушите й и постоянно души около носа й. И женската не може да се сдържа вече и търси посредством миризмата му физически контакт с него. Нерядко тя прекъсва това представление, побягва и пада по гръб. При този жест на отдаване мъжкият подновява ухажването и подушва цялата задница на партньорката си. Не само половите органи, но също така коремът и шията интензивно се ближат и чистят. По време на тази любовна игра женската проявява не по-слаб интерес към тялото на мъжкия. Този ритуал може да се проточи доста дълго и многократно да се повтори, докато женската се откъсне и отново се спре на място. През тази фаза любовната игра преминава в съвъкупяването. Мъжкият се вкопчва в слабините на женската и прекъсва само за да оближе отново многократно задницата и половите й органи. През тази фаза на върховна възбуда женската буквално може да се вцепени и почти неподвижно да стои пред мъжкия. За него това е знак здраво да се вкопчи в партньорката си и да започне чифтосването. Самият акт на съвкупление протича много бързо, но целият ритуал от ухажването до оплождането след това може да се повтори още ня-колко пъти. Само няколко дни преди да напиша този текст можех детайлно да наблюдавам колко продължителна може да бъде „сватбата“ на златистите хамстери. Процедурата по чифтосването започна през късния следобед около 17.00 часа и завърши едва към 22.30 часа. След като двете животни обилно се нахраниха с пресен фураж, те заедно изчезнаха за продължително време в къщичката за сън. На следващия ден те здраво спаха в пещерата си и напуснаха уютното гнездо само за да се нахранят и да побягат на колелото.

Бебета хамстериПоради сравнително кратката продължителност на живота на хамстерите един женски екземпляр не може да бъде разплождан много дълго време. На втория месец може да се започне, а когато женската стане на 18 месеца по правило разплодителната й способност е угаснала. Хора, които развъждат хамстери, са стигнали до заключението, че още на 12-15 месец чифтосванията по-често остават безплодни или ражданията са твърде слаби като бройка на малките. И в тези случаи важи прави¬лото, че индивидуалното развитие на женските е различно, което се проявява и в разплодителната им способност. Ето защо по-възрастните животни за разплод се нуждаят от качествено и питателно хранене.

При мъжките нещата стоят по-различно, тъй като оптимално гледаните мъжки хамстери са в състояние да оплождат дори на възраст от 20-24 месеца, въпреки че през по-напредналата възраст броят на сперматозоидите намалява.

Коментари от Facebook

коментари