Аквариум или терариум

2172

Клетка,  аквариум или терариум за хамстер

Аквариум за хамстериСтъкленият аквариум също така лесно може да се преустрои в жилище за хамстера. Навярно имате възможност да се сдобиете с бракуван или пропускащ басейн. За акваристиката той е безполезен и няма никаква стойност, но може да предложи отлични условия на хамстера. Единственият недостатък са гладки¬те стъкла, по които хамстерът не може да се катери и да виси във въздуха. За да не лишаваме хамстера от неговите радости, можем да отприщим фантазията си и да оборудваме стъкления съд по начин, напълно съответстващ на потребностите на животното.

Моята златиста хамстерка, която наричам „Пъструшка“ заради ярката й двуцветна окраска, обитава стъклен аквариум с размери 80x30x35 см, като при това се чувства в него отлично, тъй като са инсталирани достатъчно катерушки и препятствия. На едната стена на аквариума с помощта на силиконова гума е закрепено пластмасово колело за хамстери, захванато за въртяща се шайба, което се предлага на пазара и може да се подменя. Заради насипа колелото трябва да отстои поне на пет сантиметра от пода. За да има повече възможности за движение, на височина 15 см е монтиран втори етаж от масивно необработено дърво, който може да се достига посредством стълбичка за хамстери, която се предлага на пазара. Достъпът до втория етаж е възможен и чрез покатерването на един камък, наподобяващ на огромно стъпало. Къщичката за сън е разположена под горното ниво, което заема приблизително една трета от басейна. За да стигне до храната, животното всеки път трябва да се покатерва през втория етаж. Обикновено като предимство се възприема и обстоятелството, че не изпадат стърготини, както и пълната видимост, поради отсъствието на решетки. Същото важи и за терариумите, които обаче често са по-скъпи от клетките и стъклениците.

Терариумът не бива да е със странично отваряне. Процепите за плъзгане на стъклата лесно се задръстват, което затруднява отварянето. Стъкленият и рамковият терариум, ако е възможно, трябва да се отварят отгоре като клетката.

Докато терариумът с оглед на истинското си предназначение е абсолютно осигурен срещу бягство, не бива да забравяме, че горната част на аквариумите трябва да се покрие. На обикновени ленти или специални винкели опъваме поцинкована мрежа с ширина 10 мм и вече имаме готовия капак за аквариума, където ще отглеждаме нашия хамстер.

Сигурното и стабилно жилище на хамстера спестява не само вашите проблеми, но предпазва и животното от рисковано приключение, което често може да завърши тъжно, ако то успее да се измъкне незабелязано и без наблюдение.