Как да си направим терариум за жаби

1491

Терариум за дървесни жаби

Терариум за дървесни жабиНа листните жаби се радват дори тези хора, които характеризират най-общо жабите и костенурките като „отвратителни животни“. С голямата си глава, големи очи и закръглена фигура дървесните жаби напомнят така наречената „детска рисунка“. През деня тези животни се „препичат на слънце“ върху растения и клонки, за да излязат привечер да търсят плячката си, която често пъти улавят с големи скокове. Привечер те търсят и вода, за да компенсират загубената през деня влага по кожата си. Те се нуждаят и от водна площ за хвърляне на хайвера си.

 

 

 

Материал и уреди

1 стандартен терариум размер 3 или 4.

1 фокусираща лампа (70 вата).

1             нагревател за аквариум с регулатор (50 вата).

2             термометъра за аквариум.

1 разделително стъкло (40 х 8 см, 6 мм дебело).

1 корен.

Саксиени растения: дифенбахия, филодендрон, нисък фикус.

 

Етапи на работа

Разделителното стъкло се залепва в басейна така, че около 3/4 от основната площ да се намира вляво от стъклото. След проба за плътност (в дясната страна се налива вода, изчаква се 1 ден и се излива) лявата част се запълва с промит чакъл, след което двете саксии се поставят на определените места. Сега вътре се поставя коренът и към него се прикрепва (малката) саксия с нисък фикус.

Растенията се поливат на всеки 4 дни, през предното стъкло може да се види дали водата е прекалено много, тъй като тя се събира в чакъла. Прави се пауза, докато водата в тази част отново се изчерпи.

В дясната част се инсталира аквариумният нагревател, чийто кабел се прокарва през вентилационното поле (мрежата се прорязва по ръба, прокарва се кабелът и след това отново се залепва!).

След наливането на водата регулируемият нагревател се настройва на ок. 22 °С. Най-добре е водата, която се налива, да бъде с тази температура, включва се нагревателят и въртящият бутон се завърта, докато контролната лампа застане точно на границата вкл./ изкл. Двата термометъра се инсталират, фокусиращата лампа се окачва над голата част на корена така, че въздухът отдолу да се загрее до 30 °С. Ако всичко функционира правилно, след два дни може да пуснете жабите вътре.

Обитатели

4-5 американски дървесни жаби.

В същия терариум вместо жаби може да се отглеждат червеногуши анолиси или жартиерни смоци.