Моят хамстер е болен

3057

Болести при хамстерите

Болести при хамстериАко всички видове хамстери се отглеждат по присъщия на природата им начин, те се числят към най-здравите и издръжливи домашни животни. Болестните поражения при тях са сравнително редки, но трябва да се приемат много сериозно. И при най-малкото съмнение за някаква болест, е препоръчително да отведе¬те хамстера на ветеринарен лекар. Тежките наранявания също така следва да се диагностицират и лекуват от ветеринар.

Няма да се спираме на наследствените болести, тъй като те се проявяват рядко и се третират още в развъдника.

Тук обаче няма да пропуснем да споменем за друго заболяване, при което също така ние самите не можем да помогнем с лечение. Става въпрос за менингита, наречен още ЛХМ (лимфоцитарен хориоменингит). Тази епидемия, която избухва сред малките хамстерчета, досега е наблюдавана само при младото поколение на златистите хамстери. Всички видове минихамстери са напълно пощадени от това заболяване. Симптомите, по които се разпознава менингита, са измършавяване на животното и почти апатично поведение. Други признаци на това заболяване, което се пренася от мишки¬те, са козина без блясък и леко възпаление на очите. С помощта на ветеринарен лекар е възможно бързо оздравяване в рамките на един месец. Въпреки че това специфично заболяване на златистия хамстер се пренася и върху човека, няма основание за притеснения, понеже при подрастващите и възрастните то протича безобидно и по-скоро напомня на лек грип.

Бременните жени не бива да се грижат за малки златисти хамстери, тъй като ЛХМ може да предизвика болестни изменения на плода в утробата на майката.

Когато заразеният малък златист хамстер преодолее болестта, не съществува опасност да продължи да бъде неин преносител.

По правило напоследък ЬСМ се среща много рядко, тъй като хората, които се занимават професионално с развъждане на златисти хамстери, полагат сериозни усилия, да контролират развъждането без проява на опасния менингит.

Видове болести при хамстериТърговецът много добре ще ви разбере, когато го попитате дали малките хамстерчета, които има в наличност, са от поколение без ЛХМ. Той също има интерес, вие да бъдете удовлетворени от покупката на хамстера. Съвременното състояние на развъждането на хамстерите не дава никакви основания за безпокойство, още повече, че златистите хамстери, които са по-възрастни от четири месеца и живеят във вашия дом, не представляват никаква опасност.

Повечето от другите заболявания са по-безопасни и могат да се лекуват безпроблемно, тъй като обикновено причината за тях трябва да се търси в неправилното хранене или подслоняване. Ето защо ние ще се спрем на болестите, чиито причини сме в състояние да премахнем, за да гарантираме здраво съществуване на нашия хамстер. И при отглеждането на хамстери е валидно мъдрото правило: Профилактиката е за предпочитане пред лечението.