Хранене на папагалите

744

Правилно хранене на папагалите

Хранене на папагалитеЩо се отнася до подбирането на храната, някои видове може да бъдат доста своенравни, както съм разбрал от телефонни обаждания, писма и от собствен опит. Преминаването и привикването към подходяща храна може да продължи няколко месеца, а понякога и цяла година. При дребните папагали това става по-лесно, отколкото при едрите. С големината на папагалите нараства и тяхното упорство да се придържат към старите навици.

Папагалът не може да бъде принуден да поеме храната. Тя трябва да му се предлага с много търпение в малки количества, тъй като повечето от храните стават негодни още на следващия ден.

Някои животни издържат с една и съща храна години наред, докато един ден стават болнави, отпуснати или се проскубват. При други последиците от еднообразната храна се забелязват по-рано. Много подходящи за всички видове папагали са предлаганите в търговската мрежа продукти НЕКТОН на фирмата „Ендерле“, Кизелбронерщрасе 28, 7530 Пфорцхайм . Това са различни по състав витаминноминерални препарати. Освен това е от значение дали птицата живее в малко пространство, където движенията й са ограничени, или има възможност да лети. Летенето изисква енергия, а тя се дължи най-вече на мазнините в семената. Ето защо читателят трябва да знае какво е съдържанието на мазнини и белтъчини в най-често употребяваните храни

Плодове и зеленчуци

На практика на папагалите може да се дават всякакви плодове, ако са добре запазени и узрели. Препоръчително е небелените плодове да се измиват предварително. Особено подходящи са ябълките, тъй като се намират през всички сезони. Но дори папагалите нравят разлика между различните сортове. Ябълката трябва да бъде сочна, а не хлебна. По мои впечатления най-предпочитани са сортовете „Голдън делишъс“ и „Ингрид Мари“. Непривлекателни за папагалите са жички сортове, които бързо покафеняват; понякога те дори не ги докосват.

Морковите са изключително здравословни, тъй като съдържат каротини, като провитамин А, витамин В1 и Н2. Най-добре е да се нарязват на парчета, за да се захващат лесно с крака. Морковите имат слабо затягащо действие и благоприятно влияние срещу чревни глисти.

Някои видове папагали обичат краставици, които им се дават обелени и нарязани на парчета. Краставицата съдържа минерални вещества като калий, калций, натрий, магнезий, фосфор и желязо, сяра. Организмът се нуждае от малко количество микроелементи, но те имат голямо значение, особено цинк желязо, мед, манган, йод, както и елементите бром никел, хром, барий и стронций. Има и други микроелементи, които са доказани, но все още не е изяснен» действието им.

Днес се предлага висококачествена готова храна, която се разтваря във вода. Така например, „Нектон С съдържа витамини, микроелементи, минерални вещества и аминокиселини. Такива висококачествени добавки трябва да се дават не само по време на мътене. Днес има цяла серия „Нектонови продукти, кои то се използват също в зоологически градини и птичи паркове.

Коментари от Facebook

коментари