Безкосмести котки – Канадски сфинкс

3691
Канадският сфинкс е красив по свой, особен начин

Голата котка от порода канадски сфинкс има интересна история. Смята се, че „родоначалникът“ на канадския сфинкс се е появил през 1966 г. в щата Онтарио, Канада. Първият гол котарак се родил в обикновено котило, и явно бил резултат от неестествена мутация на гените на родителите си. Началото на породата канадски сфикс е поставено след кръстоването на този котарак с майка му (не звучи добре, но така е при животните).

Канадския сфинкс е безкосместа, гола, често наричана “лунна котка” порода. Котките от породата канадски сфинкс са по-дребни от нормалните, кожата им е по-нежна и мека.

Определени изследователи смятат, че безкосмести котки са отглеждани още в древността (за ацтеките е сигурно, че са имали такива котки). В наше време в Мексико се отглеждат различни безкосмести котки, които в зависимост от сезона имат или нямат козина.

Както може да се очаква дори и при бегъл поглед над външния им вид, котките порода канадски сфинкс страдат често от простуда. Поради тази причина отглеждането им е свързано със спазване на определени изисквания, нестандартни за отглеждането на „нормалните“ котки.

В най-общи линии трябва да се спазват следните правила при отглеждане на безкосместите котки:

– поддържане на по-висока постоянна температура

– да не се излагат на пряка слънчева светлина

– да се къпят/почистват редовно, защото нежната им кожа е магнит за всякакви мръсотии

– ежедневно да се почистват ушите и очите на канадския сфинкс

Котката от порода канадски сфинкс поначало е спокойна и ласкава, но за съжаление не е любител на честото гушкане от страна на стопанина си.

Канадския сфинкс се размножава сравнително трудно, съответно тази порода безкосмести котки се среща по-рядко и естествено е по-скъпа за покупка.