Бозаене при кучетата

1537

Период на бозаене при кучетата

Непосредствено след раждането новородените инстинктивно изпълзяват и намират зърната на млечните жлези на майка си и забозават първите порции мляко, наречено коластра. Тя е богата на антитела (гамаглобулини) и осигурява на малките кученца първоначален имунитет срещу болести (ако майката е имунизирана).

Обикновено майката с движение на главата си избутва малките към млечните жлези, но когато тя е неопитна и малките трудно ги намират, трябва да им се помогне, като се поставят на зърната за забозаване. Кученцата сучат на всеки 2-3 часа, като поемат лакомо млякото, докато напълнят стомахчетата си, след което заспиват.

Най-често бозайният период продължава 6-7 седмици. Препоръчва се още след първия месец на малките да се дава каша и по малко смляно месо, което облекчава майката и улеснява отбиването. До шестата седмица е добре малките вече да са навикнали към поемане на друга храна.

По време на бозайния период трябва да се полагат повече грижи за майката, като хранителната й дажба се удвоява, увеличават се течностите (предимно мляко) и се следи за общото развитие и нарастване на масата на малките. Освен това трябва да се следи и за здравословното състояние на майката, тъй като всяко неразположение или повишаване на температурата може да се отразят върху качеството и количеството на млякото. Освен мляко и месо на майката трябва да се дава още риба, яйца, зеленчуци, полувитамини и др.

Една седмица след раждането си малките кученца трябва да са удвоили теглото си. Обикновено гладните кученца издават звуци и са неспокойни. Когато се насучат достатъчно, те се успокояват и заспиват.

Бозаене при кучетатаВ случай, когато майката няма достатъчно мляко (някои са в състояние да изхранят само 3-4 малки) или се случи нещастие и тя умре, може да се прибегне към използването на друго здраво куче-кърмачка, която обикновено лесно привиква с чуждите малки и ги приема като свои.

Ако няма подходяща кърмачка, пристъпва се към изкуствено хранене, което изисква много грижи и упоритост. Осъществява се с помощта на биберон, пипета или миниатюрна сонда. Биберонът се поставя на отвора на малко шишенце, което преди това се напълва с краве мляко или специализирани бебешки храни. Може да се използва и разтворено лиофилизирано мляко на прах. Когато се дава прясно краве мляко, необходимо е на 1/2 л мляко да се прибавят по 1-2 пресни яйчни жълтъка и 4-5 лъжички захар, които добре се разбъркват и полученият хранителен разтвор се темперира до 26-28 С. Специализираните бебешки храни не се нуждаят от добавка, тъй като са обогатени с всички необходими съставки (витамини, микроелементи и др.).

С този хранителен разтвор малките се хранят 5-6 пъти 8 денонощието през няколко часа, като при всяко хранене до втората седмица от раждането всяко кученце трябва да поема 40-80 мл, а от третата до петата седмица – 60- 120 мл (в зависимост от породата). Към приучване и захранване с редки каши се пристъпва още след третата седмица.