Болести на стомаха и пикочната система на котките

1254

Заболявания на стомаха и пикочната система на котките

Болести на стомаха и червата

Гастритът се проявява при неправилно хранене, при поглъщане на нечистотии и при инфекции. Най-често срещаните симптоми при това заболяване са повръщания със светъл цвят, а понякога смесени с кръв.

В резултат от възпалението на лигавицата на червата и стомаха котки¬те могат да заболеят от гастроентерит. Характерния симптом на това заболяване е диарията, която понякога се предхожда от повръщане. За да се предотврати това, на животното се дават големи количества течности, като се избягват твърдите храни. Гастроентеритът е една от формите на тифуса и е много опасна болест. Леката форма на ентерита може да стане опасна, ако диагнозата не бъде поставена навреме. В този случай температурата пада под 36 градуса, като котката се обезводнява бързо.

Болести на полово-пикочната система

При тези болести винаги е необходима намесата на ветеринарния специалист, който предписва домашното лечение.

Нефритът може да бъде резултат от интоксикации, като неговите симптоми са отпадане, липса на апетит, жажда, рядко уриниране и чести повръщания. Котката се залежава, като слага главата си на предните крайници и не позволява да я докосват. Вирусът на левкопенията е причина за остър нефрит. Той атакува тъканите на бъбреците и в тези случаи трябва да се реагира бързо. Независимо, че лечението може да е сполучливо, то продължава дълго време при специален режим, с ограничение на белтъците.

Хроническият нефрит е често срещана болест при възрастните мъжки котки. Тя е доста разпространена при сиамските породи. Това заболяване е резултат от износване на бъбречните тъкани, при което урината става обилна и безцветна. Зъбите на животното се покриват със зъбен камък и се появяват язви в устната кухина. Често в тези случаи котката пие всякаква вода – от локви, от вази за цветя и пр.

Циститът в повечето случаи е свързан с наличието на калций в пикочния мехур, но може да бъде причинен и от бактерии. Котката уринира съвсем малки количества, смесени с кръв, а пикочният мехур се подува и втвърдява.