Болести при котката

3137

Видове болести при котката

Колибактериоза

Болести при коткатаОт тази острозаразна болест боледува и човекът, като причина за това са недобрата хигиена, замърсена храна и вода и паразитите. Колибактериозата е смъртоносна за котетата, които се отводняват бързо, въпреки използването на лекарства. Наблюдава се повишаване на температура¬та, съпроводено с повръщане и диария. При тази болест лечението се провежда чрез диета, след която започва захранване с разредено мляко, съчетано с приемането на антибиотицй.

Дерматомикози

Причина за тези болести са гъбички, като заразата може да се предава между животните и между животните и хората. Гъбичките, причинители на тези заболявания, са устойчиви, а за тяхното разпространение спомагат лошата хигиена и недостатъчното хранене. Гъбичките поразяват обикновено местата около носа, устните, а често и предните крака, челото и около ноктите. Те са кръгли, овални, понякога с кора. По кожата се появяват образувания с коричка или туфи от косми, покрити с бели люспи, Всичко това е съпроводено със силен сърбеж. Диагнозата се определя от ветеринарния лекар, като котката се изолира по време на провежданото лечение и вкъщи се поддържа добра хигиена. Лечението е продължително и предписаните медикаменти могат да се дават до 6 седмици. Космите на засегнатите места се отстраняват, а на животното се дават хлорни и серни препарати, витамин А. Много ефикасни са препаратите за мазане.

Болести на устната кухина

Както споменахме, язвите в устата могат да бъдат причинени от вируса на котешката хрема и често са съпроводени от нефрит. В тези случаи котката отделя много слюнка, а язвите се появяват на устните, венците, езика и цялата устна кухина. Обикновено те са под формата на струпеи или малки ранички, покрити с прозрачна люспа. Язвите в устата се откриват, когато котката започне да отказва храна. Веднага трябва да се консултираме с ветеринарен лекар.

Зъбният кариес при котките се появява рядко, но много често те страдат от зъбен камък. Понякога напластяванията до такава степен се увеличават, че пречат на животното да се храни. Обикновено наслояването на зъбен камък е сигнал за хроничен нефрит.

Гингивитът е болест, при която, вследствие на зъбния камък, се възпаляват силно венците. Смята се, че причина за това е липсата на витамини и често употребяваните консерви, пюрета и пастети.