Болести при папагалите

9895

Видове болести при папагалите

В сравнение с другите видове птици папагалите са много устойчиви и здрави. Понякога по време на карантинния период, задължителен за всички внасяни папагали, се наблюдават органични заболявания – на пример на черния дроб, причинени от даваните лекарства. Ето защо в бъдеще в карантинния период трябва да го лекуват медикаментозно само болни птици, за да се  запазят здравите животни.

Ако папагалът има болен вид и ако не можете да вземете решение за причината и лечението на някое заболяване, незабавно го занесете на лекар.

По правило острите заболявания се разпознават по-лесно от скритите, чиито признаци са обикновено загуба на апетит. Птицата стои кротко с настръхнала оперение и леко провиснали крила. През деня крият главата си под крилото. Ако очите са безучастни и апатични, това е признак за напреднал стадий на болестта. Слузести секрети от носните отвори, придружени от тръскане на главата, възпалени очи, силно и продължително треперене са симптоми, които налагат незабавна лекарска намеса. Не е нормално също шумното, прекъснато или неравномерно дишане. Ако екскрементите са редки или с променен цвят на аналните пера са нечисти, трябва веднага да започнете лечение.Болести при папагалите

Гъбични заболявания

Гъбичните заболявания са извънредно опасни и се срещат най-вече при различните видове лори. С развалена храна от всякакъв в (включително зърна) в организма попадат гъбични спори. По-податливи са внесените птици с намален устойчивост поради смяната на климата и преминаването към различна храна. Предозирането на антибиотици, двойни или тройни дози в различните страни също увеличава предразположението към заболяване, Паразитите също намаляват устойчивостта на папагала и съпротивителните му сили срещу разпространяването на гъбичното заболяване.

В повечето случаи гъбичките се задържат в гърлото или носния канал. След натрупването им те може да проникнат в бронхиалната система на белите дробове и дори в стомаха, черния дроб и др. Засега все о~ няма средство за лечение на гъбички извън гърлото Опитите в това направление продължават.

Аспергилоза.

Обикновено папагалите се заразява от Aspergillus fumigatus. Затова още при покупката трябва да се обърне внимание на дишането. Ако птицата издава шумове при дишането, това може да се дължи на заболяването. Гъбичните спори се пренасят от нечисти пръчки за сядане или съдове за хранене. За съжаление има случаи, когато готово купената храна е заразена. Ето защо не трябва да се купуват евтини, нечисти или запрашени продукти. Добрата храна за папагали мирише на свежо (не на мухъл) и е двойно пречи тена.

Ако папагалът отваря много често клюна си като при прозявка, това може да се дължи на аспергилоза. В такъв случай лекарят трябва да прегледа гърлото. Малките или по-големи белезникави до зеленожълти петна или налепи са признак за наличие на гъбички. Дори при най-малко съмнение трябва незабавно да занесете папагала при лекар.

Сор, кандидиаза.

Това гъбично заболяване се причинява най-често от Candida Albicans. Тази гъбичка е установена в клюна и гушата на папагалите. Налепите, но подутата лигавица може да бъдат белезникави, жълтеникави, кафеникави и дори зеленикави и се отстраняват лесно.

Тази болест също се появява от лоша храна. Недостигът на витамин А благоприятства разпространението на гъбичките. Гърлената кухина се почиства чрез изчеткване и с водата за пиене се дава „Моронал“.