Британски късокосмести котки

6909
британска късокосместа котка

Британски късокосмести котки

Британската късокосместа котка е силна, здрава и интелигентна. Чаровна и мила към хората и към другите животни. Енергична, палава и игрива, тя сама се грижи добре за хигиената си. Ражда по 3-4 малки.

Тя е котка с естествен произход и има бегла прилика с персийската. Населява градовете на Англия от векове. За пръв път е показана на изложба в края на XIX век.бебе британче котка

Стандартът е създаден от Харисън Уайър.

През 30-те години на XX век британската късокосместа котка била кръстосвана с персийската дългокосместа, с цел да се заздрави и поднови породата. По-късно екземплярите получени от късокосмести и дългокосмести котки били кръстосвани само с британски и така, след няколко поколения (около 50-те години), линията отново била чиста.

Днес британската късокосместа котка има слаба прилика с персийската котка, изразена предимно във формата на главата – закръглена с добре очертани бузи, къс и широк нос с добре очертан стоп и изразени възглавнички на мустаците.

Тялото й е със средна големина, с широки, заоблени рамене и хълбоци. Вратът е къс и як, краката са силни с добре закръглени лапи и пръсти.

Очите са кръгли и големи и според цвета на козината могат да бъдат жълти, медни, зелени, синьо-зелени или лешникови. Ушите са раздалечени, широки в основата, закръглени и средноголеми.

Опашката е пропорционална на тялото, широка в основата и леко заострена в края.

Козината й е с къс косъм, твърд и плътен, но без да се степва.

Британската късокосместа котка се среща в почти всички възможни цветове, официално са признати 17 разцветки. Най-популярните са бяла, черна, лилава, шоколадова, червена и кремава британка.

Както и при европейските котки, много характерни и разпространени са тигровите шарки. Класическият тигров десен е с контрастни разцветки в основните цветове. Краката и опашката са на пръстени, през гърдите минават непрекъснати линии, по раменете линиите са с форма на пеперуда. По гръбнака минават три успоредни тъмни линии, а отстрани на тялото до опашката – спирални. По муцуната има тънки линии, тръгващи от носа.

Тигровата окраска може да бъде класическа, със „скумриена“ шарка или петниста.Британска късокосместа коткаДруги видове окраски на британската късокосместа котка са пръскана, костенуркова, костенуркова с бяло, двуцветна, трицветна, опушена.

Много интересна е британската синя котка, която е равномерно тъмносива (синьото при котките е само въображаемо определение и по-скоро може да се приеме като лек нюанс на сивото) във варианти – от синьо-сивите до тъмнооловните без шарки и бели косми. Очите са оранжеви или медни.

Много красива е черната британка, която е с оранжеви очи без зелени рамки.

Белите котки оранжеви очи или с едно синьо и едно оранжево.