Грижи за малкото кученце

993
малко кученце грижи

Полагане на специални грижи за малкото кученце

Кученцата още в началото трябва да бъдете „запознати“ с гребена и четката. От време на време тези, които са с дълго космено покритие, трябва да бъдат подстригвани и затова е нужно постепенно да ги привиквате към това.

Отначало кученцето само се милва, а след няколко дни вече се минава с гребена през косменото покритие, като не се пропуска и главата. Постепенно се преминава към крайниците, а малката брада от косми се четка. Междувременно галете винаги кученцето. Естествено, в началото то ще се спуска да хапе гребена, но не го наказвайте за това. Не загубвайте смелост и търпение! Не вземайте насериозно опитите на животното да се отбранява и да хапе, а опитайте да отклоните вниманието му със закачки.грижи за малкото кученце

Представителите на дребните гладкокосмести породи, например пинчер-джудже (цвергпинчер), също трябва да свикнат от малки, че лапите, зъбите и ушите трябва да се преглеждат. Постепенно ги привиквайте към тези процедури, като ги научите да стоят мирно на маса, която не бива да се застила с плат, понеже той се „пързаля“. За целта се използва гумирана подложка. Твърдото космено покритие се поддържа лесно и ако на кученцето манипулациите му харесват, всичко е наред. Ако то е представител на порода с твърда „брада“, тя не трябва да се реши всеки ден, но ако любимецът ви е украсен с мека брада, тя всеки ден трябва да се мие и реши след хранене.

Не режете ноктите на малките кученца – те сами се изтриват при движение!

Ако пускате дребния палавник из градината, тя трябва да е оградена с гъста мрежа. Съседите ще бъдат благодарни, ако държите животното винаги под око.

Малките „джобни“ кучета имат много предимства, но те се нуждаят от постоянно човешко присъствие и от ласките на стопанина. Лесно се отглеждат, дори и когато са повече от едно. Те са темпераментни, задоволяват се с малко храна, не се нуждаят от много пространство и лесно се пренасят. За тези предимства стопаните им заплащат с минимални грижи – кучетата трябва да се пазят от наранявания, от агресивни едри събратя и от хищни птици.