Грижи за ноктите на котката

476

Поддръжка и грижи за ноктите на котката

Грижи за ноктите на коткатаЧрез „остренето“ на ноктите котката отстранява старите кожни образувания. При котенцата това е съчетано с първите упражнения за катерене. Тези занимания обаче много често са израз на порива за раздвижване или показател за някакво настроение.

Килимите, тапицерията, тапетите и много дрехи са идеално пригодени за острене на ноктите. Уплашените от тези прояви притежатели на котки трябва да знаят следното:

— остренето на ноктите не бива да се забранява;

— подрязването им е в разрез с естественото развитие на котката и се отразява на здравето й. Ако по известни причини, например при по-стари, трудно подвижни животни се наложи ноктите да се подрежат поради неправилното им изтриване, тази манипулация трябва да се извърши от специалист, като с помощта на специални клещи се отстранят връхчетата на ноктите. Всяко некомпетентно подрязване води до болезнено нараняване.

Стопанинът трябва да насочи вниманието на котката към подходящи за тази цел предмети. За да запази мебелите си, той трябва да набави някой подходящ за острене на ноктите мебел с груба, но не прекомерно твърда повърхност! Могат да се използуват стари мебели, непотребни вече вещи с кошничарска плетка, нерендосано дърво, груб плат или пътеки от груба тъкан.

Отлично приложение намират:

— възглавници от здрав мебелен плат;

— пън за острене на нокти, представляващ стабилно закрепена част от дърво, чиито клони са изсечени; смолист дънер или твърдо дърво не са подходящи; тъй като дървесната кора не е вечна, пънчето Впоследствие може да бъде свито с подходяща текстилна тъкан, която също се нуждае от системно подменяне; — дъска за острене на нокти, обвита с груб плат и прикрепена посредством винтове към стената.

Големината на дъската и височината, на която ще се монтира, трябва да бъдат съобразени с размерите на котката. В изправено положение животното трябва да има достатъчно място за острене на ноктите си. Насочването на животното към тези специални съоръжения за острене на ноктите става чрез възпитание и трябва да се превърне в навик, който при малкото коте се създава от самото начало.

Коментари от Facebook

коментари