Домашен терариум

1370

Домашен терариумЕдно сравнение между готовите, предлагани в магазините терариуми и самоцелните показва, че трябва да се спазват някои условия:

♦             използува се устойчив на гниене материал,

♦             осигурява се добра видимост,

♦             лесен достъп, но така че животните да не могат да излизат,

♦             осигурен достъп на свеж въздух.

В магазините се предлагат също така малки терариуми, изработени изцяло от пластмаса, но неголемият им размер подсказва, че те са предвидени за новородените, докато поизраснат, или за изолиране на по-малки, болни животни.

При тези малки, пластмасови терариуми липсва един важен елемент, който винаги се спазва при конструирането на терариуми – осигуряването на достъп на свеж въздух. Особено при изцяло остъклените, дървени или покрити с мрежа терариуми се предвиждат проветрителни отвори.

Освен достатъчна циркулация на въздуха, трябва да се осигури подходящо осветление. Начинът на отопление и осветление е различен при различните видове животни.

Видът на материала е от голямо значение, тъй като преди всичко друго трябва да се съобрази естественият начин на живот на питомците.

Всички онези, които желаят сами да си направят терариум, ще намерят по-нататък описани някои примери. Собственоръчно направеният терариум има предимството, че не е привързан към стандартни форми и размери, а може да има всякаква възможна форма. В зависимост от умението терариумът може добре да се впише в общия интериор на помещението.

Избор на материал

Вероятно сред опитните тераристи има такива, които са конструирали и изработвали с успех терариуми от най-различни материали. Препоръчително за начинаещите е да използуват двата класически материала стъкло и дърво. Тези материали имат предимството, че се поддават лесно на обработка. При това за по-влажните басейни е подходящо само стъкло, а за сухите и дървото.