Дългоклюно какаду

Дългоклюно какаду Cacatua tenuirostris

Дългоклюно какадуОписание: Големина 38 см. Югоизточната номинантна  форма С. 1.1епи1го$1п$ с червена юздичка и червени пера по главата. Югозападната австралийска форма, няма това червено отличие. Голият очен пръстен е синьосив, клюнът бял, а ирисът тъмнокафяв. Женска: Не са известни полови различия. Малко: По-къса горна част на клюна.

Родина: В някои ограничени региони на Югозападна и Югоизточна Австралия . Преди време броят на тези птици бе намалял, но в последните години отново се увеличава.

Отглеждане и размножаване: Тъй като дългоклюните какадута са строго защитени, в големите птичи паркове и зоологически градини може да се видят само възрастни птици. Още в миналото този вид не бе много популярен поради диспропорцията на горната част на клюна. С него птицата рови в земята, за да търси коренчета и ларви на майски бръмбари. Освен това при отглеждане във волиера горната част на клюна не се износва достатъчно и става прекалено дълга. По тази причина е необходимо подът да бъде естествен. Нямам данни за документиран случай на размножаване на затворено в Европа. В Лоро парк на Тенерифе живее една красива двойка от Югоизточна Австралия.

Няколко успешни случая на размножаване има в САЩ – през 1959,1960,1963 и 1964 г. Други – в Австралия и Нова Зеландия. Яйцата (обикновено 3) се мътят 29 дни.

Храна: фъстъци, ядки на шишарки, овес, слънчогледови семки, жито, ларви на брашнен бръмбар, прес¬ни клонки за кълване, ябълки и др.