Дългоклюно черно какаду

960

Дългоклюно черно какаду Calyptorhynchus baudinii

Calyptorhynchus baudiniiОписание: Големина 64 см. Мъжки: тъмен клюн, сивкаво петно около ухото. Тъмното оперение е обрамчено отдолу със сиво, но малко по-слабо по гърба. В опашните пера има бяла препаска. Женска: Бяло петно около ухото, светъл клюн. Малко: Клюнът отначало е светлорозов и постепенно потъмнява.

Родина: Среща се на изолирани места в югозападната част. Но може да се натъкнете на място за нощуване, където се събират стотици екземпляри. Ние попаднахме на такова по брега на едно сладководно езеро. До късно през нощта продължиха споровете за ползването на някои предпочитани места за спане. Още на зазоряване се вдигна голям шум и какадутата отлетяха на малки групи в различни посоки. По-късно видяхме няколко двойки на гола поляна да търсят пресни семена от плевели. През цялото време една птица стоеше като „пазач“ на високо дърво. Когато отлетяха, видяхме, че са събирали предимно жълти цветове подобни на нашето глухарче.

Дългоклюните черни какадута се интересуваха и от съцветията на банксиите, поемайки цветовете и нектар.

Отглеждане и размножаване: Тези птици може да се видят изключително рядко в птичи паркове и зоологически градини. Те се нуждаят от огромно пространство и не привикват лесно. Доколкото знам, досега има един успешен случай на размножаване – от австралийски орнитолог.