Едноцветни европейски късокосмести котки

черна късокосместа европейска котка

Видове едноцветни европейски късокосмести котки

Черна европейска

Тя се счита за безстрашен боец. Това е много разпространена порода с блестящо черно космено покритие, без червен оттенък и бели косми.

Носната гъба е черна, възглавничките на лапите са черни или сини. Очите са жълти, оранжеви или медни (не се допуска зелен цвят). Понякога малките се раждат раирани, но с времето ивиците изчезват,

Бяла европейска

Косменото покритие на тази котка е чисто бяло, без жълтеникав оттенък. Носната гъба и възглавничките са розови и не се допуска петниста муцуна. Също не се допускат тънки кости на крайниците и очи с блед, неопределен цвят. Очите на бялата персийка могат да бъдат оранжеви, медни или сини.

Синеоките котки се срещат рядко и животните с такива очи. Често се срещат котки с разноцветни очи – едното синьо, а другото оранжево или медно. За разплод се предпочитат точно тези котки, защото тяхното потомство се ражда със сини, оранжеви или медни очи.

Съществува европейка албинос, която не участва в изложби. Окраската на тези екземпляри се дължи на особен ген за синия цвят на очите. Интересно е, че тази синеока масивна бяла котка не страда от глухота.

Кремава европейска

Това е рядка разновидност сред европейските котки. Желателно е кремавото оцветяване да е равномерно, като се предпочитат екземплярите с по-бледа окраска, която да не клони към червеното. Не се допускат бели косми или изявени петна. Главата на кремавата европейка е кръгла, а носната гъба и възглавничките на лапите са с розов цвят. Очите имат меден ипи лешников цвят, без зеленикав оттенък.

Червената европейска котка също е рядко срещана порода с оранжеви очи и яркочервено космено покритие.

Синята европейска котка има сива окраска със синкави нюанси.

Към едноцветните котки спада и сивата европейска котка, която е широко разпространена и популярна и в Англия. Тази порода се отличава със солидно телосложение и равномерно оцветено космено покритие в сив цвят. Очите на сивата европейка са оранжеви или медни.

При варианта опушена европейка, синкавото или клонящо към черно тониране е равномерно, без мраморни шарки и бели косми. Очите са жълти или оранжеви, лапите и върхът на носа при черноопушените са черни, а при синьоопушените – оловносиви.

Шоколадената европейска котка е кафява (в най-различни оттенъци без червеникаво). Носът и възглавничките на лапите също са кафяви, а за дефект се смята наличието на бели косми.