Екзотични видове котки

1630
Сингапурска котка

Видове котки

Сингапурска котка

Родината й е остров Сингапур и първоначалнотам я наричали „канална“ котка, защото тя се криела и спяла в подземията. Това неподходящо име отдавна е забравено, тъй като “сингапурката“ е много мило животно, което независимо от плахия си характер живее с удоволствие сред хората. Козината на тази най-дребна котка в света е гладка като сатен. В Европа и Америка тя се среща много рядко.

Канадски сфинкс

Не всеки харесва тази котка без космено покритие, но тя винаги привлича вниманието. Още ацтеките отглеждали подобни котки, а в Мексико и до днес се срещат екземпляри от порода, която през лятото е гола, а през зимата се сдобива с къса козина на гърба.

Породата сфинкс произлиза от коте – мутант, родено в Онтарио, Канада. Котките от тази порода са добродушни и обичат да ги галят. Те не се срещат извън Северна Америка.

Египетска мау

Тя е „най-достойната“ от всички домашни котки. В древността е живяла по земите на Средния Изток, а в Европа се появява през 50-те години. Мау е староегипетското име за котка – божествена пазителка на дома.

Това мило и игриво животно се води спокойно на повод и лесно може да се научи на някои номера.

Снежна обувка

Тази американска порода прилича на сиамската, но има бели лапи. Тя е и по-едра и силна. Сноушу има жив и весел характер, но при всички обстоятелства остава спокойна и е идеалната котка за изложби.

Бенгалка

Да се сдобиете с котка от тази порода е доста трудно и скъпо начинание. В САЩ, където

тя е селекционирана, живеят около 200 екземпляра. Бенгалката е получена от кръстосването на азиатски бенгалки и домашни котки с тигрова окраска. Целта е била да се получи котка с „див“ вид, но с мило държание. Бенгалката е сред най-хубавите котки и е едно от най-добрите селекционерски постижения.

Осикет

Тази порода е възникнала неочаквано в резултат от стремежа на селекционери да получат сиамска котка с тикинг на абисинска котка. Резултатът обаче бил петниста котка с мраморирано лице, която приличала на малък оцелот. Тя веднага станала много популярна, а за да се получат различни вариации на окраската, в селекцията били включени и американски късокосмести котки. Официално породата е призната през 1987 г. Интересно е, че спрямо човека осикет проявява привързаност, граничеща с тази на куче.

Шотландска клепоуха котка

Сведения за клепоухи котки са се появили в различни източници още преди 150 години. Специално шотландската клепоуха котка, обаче, води началото си от котка-мутант, която се родила през 1966 г. в Шотландия. Тя била пренесена в САЩ в началото на 70-те години, където продължила развъдната дейност.

Бомбайска котка

Според познавачите, тази котка има по-тъмна козина и от най-черната нощ. Породата е възникнала в САЩ през 50-те години след кръстосването на бирмански и американски късо¬космести котки. Все още „бомбайката“ не е призната от Р1Ре.

Тази котка непрекъснато „преде“ и се нуждае много от човешкото внимание. Тя не обича да бъде самотна. Извън САЩ е слабо разпространена, но очарователният й вид гарантира, че бързо ще стане популярна.

Тонкинска котка

Тази порода е възникнала след кръстосването на сиамски с бирмански котки и е събрала най-добрите им качества.

Още през 30-те години тонкинската котка се появила в Северна Америка под името “златна сиамска“, но чак през 1970 г. привлякла вниманието на любителите. Като самостоятелна порода е призната само в САЩ през 1980 г. Тя е изключително гальовна.

В САЩ са разпространени 5 вариации: с цвят на норка (топлокафяво с тъмношоколадова маркировка), с цвят на синя норка (синьосиво със синя маркировка), медна (червенокафява с шоколадово), шампанска (топлобежова със светлокафяво), платинена (сребърна със сиво).