Жълтолика розела

1038
Жълтолика розела

Жълтолика розела Platycercus icterotis icterotis

Описание: Големина 25 см. Мъжки: Глава и долна страна червени, бузи тъмножълти, перата по гърба черни, обрамчени със зелено. Женска: Челна лента червена, главата и долната страна смесени червено и зелено. Малко: Преобладаващо зеленикаво, повече или по-малко червено по главата и коремчето, петното на бузата само загатнато. Малките мъжки често имат по-силни цветове и по-големи глави. Окраската завършва на 12-15 месеца.

Родина: Този папагал не е рядкост в Югозападна Австралия, но, въпреки червената си долна страна, много трудно се открива, когато си търси храна по ливади или ниви. Ние самите го научихме от практиката. В сухите области във вътрешността се среща подвидът Р. I. хап1ко§епух с бледожълти бузи и повече сивозелено оперение, както и маслиненосива подопашка. Това може би се дължи на различната храна в тази област. Там има много бракични  езера и съответно различни видове растения, някои от които истински солени. В района на източния подвид на жълтоликата розела няма зелени ливади.

Отглеждане и размножаване: Още през 1920 година жълтолика розела беше рядко явление във волиерите. Днес, напротив, заради красивия си външен вид тя е обичана и се среща често при отглеждащите птици. Гласът е приятно свирещ и се изразява в бърборене. Папагалът не е голям, не е страхлив и притежава много добри качества. Невинаги е лесно да се различи полът при младите животни, тъй като при някои червените пера се появяват по-рано. Женските трябва да се наблюдават в периода на снасяне, тъй като понякога при студено време имат проблеми. По тази причина е по-трудно да се снабдите с женска, отколкото с мъжки.

Първият успешен опит за размножаване в Германия е от 1937 година и принадлежи на развъждащия X. Хампе. След това минават много години до получаването на голям размножителен щам.

Женската не е много придирчива в избора на място за гнездене. Тя снася 5-7 яйца и ги мъти 20 дни. Мъжкият храни и малките направо в гнездото. При проверка в гнездото малките надават силни бръмчащи викове. След 4 седмици те излитат от гнездото и след това за тях се грижи главно мъжкият. Има случай на отгледани 7 малки от едно люпило.

Храна: Слънчогледови семки, разни видове просо, храна за горски птици, ленено семе, овес, пшеница, звездица, семенници на глухарче, овчарска торбичка, семена на живовляк, ябълки и моркови. Ябълките и морковите са особено подходящи в размножителния период, а също така покълнали семена и натрошено твърдо сварено яйце.