Златораменно пойно папагалче

774

Златораменно пойно папагалче

Златораменно пойно папагалчеОписание: Големина 25 см. Мъжки: Жълта ивица на челото, малка черна качулка, коремче, подопашка и покривните подопашни пера червени, покривните пера на крилата златистожълти, гръб кафеникав, останалото оперение силно синьозелено. Женска: По-матови цветове, челна ивица жълтеникава, долната страна на коремчето червена. Малко: Мъжкото – с тюркоазени бузи, зелена ивица на челото и тъмнокафява качулка. Малките женски – с малко тюркоазено по бузите, жълтеникава челна ивица и също тъмнокафява качулка. През първата година добиват окраската на възрастните.

Родина: Тези папагали се срещат в Австралия в южната част на нос Йорк, по крайбрежието на залива Карпентария. Правят гнездата си почти изключително в термитни постройки. През 1922 година било открито първото гнездо и папагалчето било наречено „златораменно пойно“. Чернокачулатото пойно папагалче, което всъщност би трябвало да се нарича „златораменно“, е получило името си по-късно.

Златораменните пойни папагалчета разширяват отвори или си проправят тунели в термитници. Термитите веднага се оттеглят и уплътняват отворените проходи. Тунелите може да бъдат с дължина 30 см или; повече. Обикновено малките са в гнездата през юни-юли. При много голяма суша родителите прелитат 50′ до 100 км, за да стигнат до вода.

Отглеждане и размножаване: Този най-дребен и най-нежен вид от групата на пойните папагалчета се нуждае от най-внимателни грижи. Той трябва да зимува при температура 10-15°С, ако не искате да рискувате да го загубите. Има доста много добри развъдни’; двойки, но за съжаление винаги има и неудачи. В много случаи не може да се изясни причината за смъртта.?; Можем само да се надяваме, че тази красива и грациозна птица ще се запази и размножава. Както в миналото чернокачулатото пойно папагалче, така и златораменното, мъти в края на есента или много рано напролет. Съществува опасност птиците да не крият малките под крилата си и те да измръзнат. Това се случва, защото женската напуска гнездото много рано. Ето защо гнездилката трябва да бъде окачена във вътрешното помещение, където малките може да бъдат затоплени, ако се наложи. Установено е, че в родината им в термитниците преобладава постоянна темпера¬тура около 33°С, така че закрилата с крила там е излишна.

Женската снася 4-6 яйца и ги мъти 20 дни. На 4 седмици малките излитат от гнездото и изглеждат като възрастните женски. Но половете се различават по главата.

В Германия този папагал е развъден за пръв път през 1965 година. Младите златораменни пойни папагалчета придобиват окраската на възрастните птици на 15-месечна възраст. Има случаи на успешно размножаване на едногодишни екземпляри.

Храна: Семена от диви растения (също и пресни от полето), храна за горски птици, слънчогледови семки, ябълки, моркови и смес от мека храна. Накиснатото диво просо е особено подходящо за подрастващите. По време на размножаване трябва да се дава много звездица.