Игра с котката

Играещи котенца

Каква е ползата от игра с котката

Това изискване е особено важно за котките, отглеждани в апартамент. То е свързано с раздвижване на мускулите, поддържане на сетивата и подпомага заучаването на целенасочени действия.

Играта е част от живота на котенцето. В процеса на играта то научава и упражнява всичко, което му е необходимо по-късно за живота на свобода и за самоутвърждаването му — то преследва, улавя и защитава плячката си.

Това не е толкова важно за стайната котка, но и за играта е съществена предпоставка за правилното й развитие и поддържане на добро й здраве.

Всичко необходимо за котешките игри се намира навън

Общо взето, играта и лудуването не причиняват големи щети, Най-много проснатото пране на съседката може да бъде използвано за люлка или пък дръжката на някое цвете от градината да се пречупи. Съвсем друго е в жилището. То предлага чудесни възможности за спорт и игра, но това, което харесва на котката, обикновено е забранено. Скъсаните пердета или счупената саксия огорчават стопанката и крият опасност за самото коте.

С какво да играе котката

Опасни предмети

Кои предмети трябва да се отстранят от пътя на котката, за да можем да опазим и нея, и своята собственост?

       —  Всички вещи, които могат да послужат за подмятане, катерене, люлеене, дъвкане и късане, като пердета, покривки, възглавнички, особено ако имат дантели и ресни.

— Предмети, намиращи се върху масата и бюфета, които лесно се обръщат или чупят, както и такива, които при падане биха наранили котката.

— Дребни вещи, подтикващи животното към игра, които обаче поради неподходящото си естество или малък размер лесно могат да бъдат сдъвкани или погълнати. Такива са например някои предмети от пластмаса, гума, метал или лесно цепещо се дърво.

—  Остри предмети, особено игли, които се забиват в устната кухина или проникват в стомашно-чревния канал на животното.

— Всички видове конци, различни връзки и конци за шев, като се има предвид, че поглъщането на вдяната с конец игла може да доведе до много лоши последици.

— Електропроводници — например шнурове, просна¬ти на пода или изпънати на достижима за котката височина.

– Открити източници на топлина, съдове с гореща вода, в които при игра котето може да падне или да ги обърне.

Не всички опасности могат да бъдат предвидени предотвратени. Ако котката остава през нощта без надзор, тя трябва да бъде подслонена там, където има най-малко опасности. Споменатите указания важат, разбира се, най-вече за млади, игриви и темпераментни котета.

Подходящи играчки

Кои предмети са подходящи за игра, без да са опасни или без да нанасят щети?

— Дебели висящи шнурове и завързани въжета.

—  Топки за тенис на маса, празни макари, орехи, кестени и дървени топки, които могат да се търкалят) по земята.

—  Шумяща, смачкана хартия.

— За особено ценна играчка се приемат малки леки предмети, които външно наподобяват естествената плячка и могат да бъдат разнасяни, например топки от плат или мишлета, ушити от кожа.

Малките котенца винаги навсякъде намират повод за игра, дори и когато са сами. С лапи, нокти, зъби и с цялото си гъвкаво тяло те гонят въображаемата плячка, измъкват я от скривалището ѝ или извит гръб и настръхнали косми се опитват да устоят на въображаемия противник.

Котките майки измислят за децата си най-хубавите игри на котка и мишка, като главният актьор е люлеещата се и потрепваща опашка на майката.

Малките котенца сами се подканят към безкрайните си боричкания и схватки. Активни или пасивни партньори в играта могат да бъдат и други животни, особено кучето.

Човек трябва да полага големи грижи за самотната котка. Щом живее при нас, и най-малкото коте има нужда е човека като партньор, зрител и съучастник в игрите. В противен случай съществува опасност животното да се насити на играта. Скуката води до отпускане, а малкото коте може да стане мрачно и унило.

Възраст и игри

Към края на първата година желанието за игра намалява. Но има и изключения. Някои котки, тясно свързани със стопанина си и непознаващи недоверието, запазват част от своята игривост чак до старост. Това е причината за игривостта на някои възрастни животни.

Всекидневното движение е решаваща предпоставка за здравето и дълголетието както на котката, така и на човека.

Движеща сила при котенцата е нуждата от игра. На по-старите котки са необходими подходящи външни дразнители според темперамента, състоянието и охранеността им.

Когато движението е недостатъчно, се стига до мързел и натрупване на тлъстини. Затлъстелите животни не обичат да се движат и така дяволският кръг се затваря. Стайната котка, особено след кастрация, е склонна към затлъстяване.

Стопанинът, който познава особеностите на котката си, трябва да потърси начини и пътища да противодейства на това зло. Освен правилното хранене необходимо е котката да запази радостта си от движението, тичането, катеренето, скачането. Тя винаги трябва да бъде подканена за това.

Не страх и принуда ще накарат котката да тръгне с нас. Заповедта трудно би я принудила да наруши прословутото си спокойствие. Най-ефективният и същевременно прост метод е приканването към игра. Съществуват най-различни възможности и по-възрастната котка да се подтикне към игра. Най-добре е тя да привикне към определена форма на игра и двигателни движения, включени в дневния й ритъм. Неудържимо въздействие обикновено оказва книжна или парцалена топка, теглена на шнурче или ластик, която може да се подмята, да подскача и да се търкаля по пода.

Игра с коткатаПодобно на играта е донасянето на малки, търкалящи се предмети, което е заучено постижение. Заради очакваната награда или заради удоволствието от това занимание за много котки то се превръща в една от най-хубавите спортни игри.

Използуването на примамки, които се показват на котката, но ѝ се дават едва след като изпълни определеното от стопанина бягане и катерене, може да се прилага само в известни граници. Здравата, разумно хранена котка е потискана или стимулирана за движение от заобикалящата я среда.

Значение имат свободата на движение, оптичните и акустичните дразнители. Ако жилището или къщата предлага възможност за продължителен обход, както и за катерене и наблюдение, котката ще се движи по-често и по-интензивно, отколкото в едно тясно еднообразно помещение.

Ако котката гледа през прозореца движещите се хора, животни и превозни средства, а също така, ако по-често се занимаваме с нея и я примамваме с повикване, тя по-лесно ще се предпази от леност.

Ако я оставим сама и ако дразнителите от заобикалящата я среда са оскъдни, котката ще загуби любопитството и желанието си за движение.