Как да разхождате кучето си безопасно и приятно за двамата

разхождане на кучето

Разхождането на кучето е приключение за него, упражнение и за двама ви, и голям шанс за съседите ви да се срещнат с най-добрия ви приятел. Проучванията показват, че кучетата, които редовно се разхождат, са по-здрави и жизнени от тези, които просто са пуснати в двора.

За да бъде разходката приятна и за двете страни, освен да изберете удобни дрехи за себе си, има и няколко неща относно кучето, които е добре да знаете предварително.

Повод (каишка)

За пълна безопасност кучетата трябва да бъдат водени на повод. Каишката поддържа вас и вашето куче да ходите с едно и също темпо; освен това му пречи да стряска случайни пешеходци, да копае в нечий двор или да се качи на неудобно място.

Най-важното е, че го пази в безопасност. Дори и най-послушното куче може да не е в състояние да устои на гледката на катерица или котка отсреща. Освен това повечето градски управи просто изискват кучетата да са на каишка, когато са на обществени места.

Дължината на каишката зависи от височината на вашето куче и средата, в която ще го разхождате. Най-добре е да имате поне два каишки с различна дължина. И винаги дръжте резервна каишка в колата си. Никога не се знае кога може да ви е от полза!

Ширината на каишката трябва да съответства на размера на кучето: За по-малки кучета (и послушни) е подходяща ширина 3/8 или 1/2 инча. По-големите, по-силни кучета може да се нуждаят от 3/4-инчов каишка.

Памучни каишки

Памучните каишки са удобни, нехлъзгащи се и евтини. Повечето модели са 100% памук, с традиционна въртяща се кука и се предлагат в много различни дължини.

Отразяващи каишки

Помислете за отразяваща каишка за нощно ходене. Имайте предвид, че ако разхождате кучето си през нощта, трябва сами да носите отразяващо облекло.

Сбруя

За тези, които обичат да разхождат кучетата си, без да оказват натиск върху шията, сбруята е добър избор. Сбруите са полезни и за кучета с гръбначни проблеми. За кучета, които обичат да се изскубват, използвайте сбруя с преден контур, което улеснява лесното управление на дори най-силното куче.

Нашийник

Дори ако използвате сбруя за разходка, кучето ви никога не трябва да е без нашийника си. Нашийникът носи неговите етикети за бяс и идентификация и служи като бърза „дръжка“, когато трябва да го спрете. Той трябва да приляга плътно, но не плътно; трябва да можете да плъзнете два пръста между нашийника и врата на кучето си.

С добре обучено куче, нашийник, закопчалка или ограничител за глава ще бъде всичко, от което някога ще се нуждаете.