Как правилно да се отнасям с моето морско свинче

Грижи за морско свинче

Какви грижи да полагаме за нашето морско свинче

За разлика от зайчето човекът никога не се възприема като себеподобен и поведението на морското свинче във всичко зависи от отношението на човека. Морското свинче ще захапе човек само в извънредна ситуация. От десет години аз отглеждам морски свинчета и съм била ухапана само веднъж.

Направи го едно изключително хрисимо животно, което по време на болезнен преглед при ветеринарния лекар повече от страх и болка, отколкото от лоши намерения, захапа първото нещо, което му се изпречи пред муцуната. За съжаление това се оказа моят пръст. Това е типичен пример, че в една извънредна стресова ситуация обичайните поведенчески стереотипи повече не са валидни. Но такова е положението при всички живи същества, а не само при морските свинчета.

В нормална обстановка морското свинче никога няма да захапе човек. Ако имате доверие във вашето животно, можете да пробвате, като пъхнете пръст в устата му. Морското свинче и тогава няма да ви ухапе, най-много да се опита да оближе солта от пръстите. Ако все пак ви ухапе морско свинче, трябва да сте напълно сигурни, че вие сте сгрешили нещо, а не животното.

Ако морското свинче ви ухапе, безсмислено е да го биете или наказвате по някакъв начин. Животното няма да проумее връзката между своята постъпка и наказанието и само допълнително ще го наплашите. За да се научите по-добре да разбирате вашето морско свинче, ще опишем няколко примера на типични начини на поведение и тяхното значение.

Когато морското свинче се страхува, то бяга по най-бързия начин в най-близкия тъмен ъгъл или се опитва да намери някаква дупка. Това е типичното поведение на пещерното животно, за което бягството е единственото средство за защита. Ако не намери скривалище, то ще се опита да избяга възможно по-надалече. Ако всички пътища за бягство са препречени, то ще се притаи с гръб към стената и повече няма да помръдне.

Вероятно вие сами ще се сблъскате с описаните страхови реакции, когато първоначално се опитвате да вземете на ръце вашето морско свинче. Ето защо на първо време е много важно да се отнасяте изключително внимателно с животното, за да го освободите от страха му.

Впрочем малките свинчета спят много малко. Въпреки, че минават за дневни животни, те са будни и през голяма част от нощта. Животните спят само около 4-6 часа. Това ще забележите, ако държите морското свинче в спалнята, а ако сте чувствителни на шум, следва да подслоните животинчето на друго място.

И накрая стигаме до едно странно поведение, което обаче не бива да ви безпокои. Понякога животните ядат изпражненията си. Това поведение се наблюдава и при зайчетата и е свързано с храносмилането.