Класифициране на породистите котки

1345

Научете повече за породистите котки и тяхното класифициране

породистите коткиЕстествената наука за животните от семейството на котките се обогатила и усъвършенствала с отглеждането и описанието на породисти котки и тяхното регистриране. Чистопородните котки, на които се знаят предците отпреди 5 поколения, могат да бъдат вписани в родословната книга и да притежават документ за установено родословие, като в този документ, издаван от съответното дружество, се отбелязват подробности по кръстосването.

Всяко дружество на любители на котки притежава своя собствена книга за произхода и описание. Цветът на очите е специално фиксиран при стандартите, а на козината често определя разновидността. Една синя котка може да бъде синьосива, както и с лавандулов цвят. Цветът „лилав“ показва нюанс на тъмносиво. Кафява котка може да бъде повече или по-малко тъмна, но не и шоколадова. Между червените котки тези с най-тъмен оттенък на косменото покритие получават първа награда. Котки, чиято окраска е със смесени цветове (черно, червено и кремаво), но без райета, се наричат „костенуркови“. Когато те имат бели петна се наричат трицветни или калико (в САЩ). Съществуват също така породи с шоколадовокремав и лилавокремав цвят. С опушен цвят са котки, чиито косъм има бяла основа, а върхът е черен или син. Тъмноопушеният цвят е като че ли най-търсен.

Наименованието „точков“ (пойнт)

За да се определи цвета на козината на някои котки, често се употребяват изрази, съдържащи думата „точка“ (напр. синя точка, небесна точка и т.н.). Става дума за по-тъмен от основния по-светъл цвят на козината. Хималайските котки са цветноточкови (колърпойнт) персийки. Европейските котки са с много голямо цветово разнообразие, но само някои са признати за породи. Когато се появи мутация, тя може да бъде фиксирана и да постави начало на нова порода.