Колко години живее хамстера

19235

Продължителност на живота на хамстера

Хамстерите са животни, които не живеят дълго, поради това ви съветвам да си вземете много млади животни. Щом като станат на четири седмици, те вече се изправят на собствените си крака и могат да се отделят от майката, тъй като вече са научили всичко съществено за по-нататъшния си жизнен път. Това е най-подходящото време за покупката на хамстерите. Все още те не са абсолютни единаци, понеже това поведение започва едва във възрастта на половата зрялост през 6-та- 8-та седмица. Малките от едно раждане лесно се приучават да живеят на двойки и дори често спят в една и съща къщичка.

Живот на хамстерЗа разлика от по-възрастните златисти хамстери, които трудно се опитомяват, младите животни много по-бързо и без проблеми стават общителни и питомни. Минихамстерите пък могат да са и няколко седмици по-възрастни, тъй като и тогава те все още подлежат на лесно опитомяване.

На 18 месеца хамстерът вече е достигнал пределната граница в своя живот. Постепенно движенията му се забавят, а фазите на покой стават по-чести и по-продължителни. При оптимално хранене, отглеждане и подслоняване краткият за човешките представи живот на хамстера може да достигне три години. Хамстерите, които живеят по-продължително, са изключения, за които само можем да сме благодарни.