Материал за гнездене и настилка

1208

Какво да постелем на хамстера

Настилка за хамстериИдеалната настилка се състои от непреработени дървени стърготини, каквито в зоомагазините се предлагат и за морските свинчета, и за домашните зайчета. От този насип за малки животни не бива да се използват най-фините трици, тъй като финият дървесинен прах може да попадне в очите на хамстера, докато той рие. Като последица може да се получи възпаление на очите. По-грубата и силно попиваща настилка днес се предлага и с дезодориращ ефект, така че в тоалетния ъгъл на хамстера не се появява миризма. Независимо от това редовното почистване е задължително. Не бива да се използват стърготини от обработено дърво поради опасност от натравяне.

Настилката с дебелина 3-4 см е напълно достатъчна, дори ако хамстерът много обича да рие в жилището си.

За сандъчетата или съдовете за риене не бива да използвате пясък отвън, тъй като той може да е заразен с болестни зародиши, а само кварцов пясък или пясък за детски площадки. И двата вида лесно се осигуряват от зоомагазина посредством доставчиците на пясък за птици.

В специализираната търговска мрежа се предлага и материал за гнездене под формата на т.нар. „легла“ за хамстери. Той е безопасен и накъсан на части, лесно се използва от хамстера като строителен материал за гнездо. Със своите качества той е превъзходен материал за устойчиво и топло гнездо. Също така могат да се използват непарфюмирани книжни носни кърпички и битова целулоза, въпреки че те не са толкова подходящи като купешката вата за хамстери. Моите хамстери използваха дори вестникарска хартия и фин талаш и се оказаха много доволни от този материал.

Във всеки случай накъсаните части трябва да са достатъчно големи, за да могат здраво да се вградят в гнездото. С помощта на сено и настилка хамстерът си изгражда типично и извънредно уютно сферично гнездо.