Мини хамстер или златист хамстер

4103

Златист или минихамстер?

Златист хамстерУсловията за отглеждане на всички хамстери са сродни. И дребните минихамстери, въпреки различията в големината, се нуждаят от същото пространство. При тях поривът да се движат и да тичат е по-силно изразен и компенсира размерите на тялото. Освен това в клетката лесно могат да се отглеждат двойка минихамстери и дори е препоръчително, ако те се познават още от малки.

При естествено обагрения златист хамстер това би се получило малко по-трудно, макар че и тук има изключения. Съгласно опита на различни селекционери разноцветните селективни поколения проявяват значително по-голяма търпимост помежду си, ако съжителстват от малки. Впрочем при селективното развъждане на поколенията хамстерите губят същността си на животни-единаци, с което следва да се съобразяваме. Тъй като се получава „матерно семейство“, бащата е непричастен в цялата тази работа. От друга страна между една истинска двойка минихамстери в клетката може да се установи много повече търпимост.

Мини хамстерВ случай, че не желаете да се грижите за двойка хамстери, отглеждането само на едно животно в клетката не става причина за неговата самотност, в крайна сметка това дори повече съответства на природата му.

Измежду културните породи на златистия хамстер днес са известни най-разнообразни цветни форми, които по своя облик рязко се разграничават от натурално обагрените. Среща се даже пухкав, или ангорски, хамстер с по-дълга като плюш коприненомека козина, в противовес на вече познатите ни породи с гладък косъм на козината. Цветовото многообразие при златистите хамстери е огромно и навярно то все още далеч не е изчерпано. Какъв вид хамстер или порода златист хамстер ще си вземете в последна сметка е въпрос на вкус и предпочитания при избора.

За проявяващите интерес и начинаещи селекционери навярно ще бъде приятно и стимулиращо да затвърждават или разширяват цветните приплоди, тъй като до днес все още няма регламентиращи насоки за развъждането на хамстери.